Har vi jentene selv ett ansvar?

Voldtektsdebatten har pågått en god stund nå, og jeg husker det var en del blogginnlegg vedrørende dette også for en stund siden. Feministene mener bestemt at kvinner skal få lov til å kle seg som de vil, oppføre seg som de vil, og dra hvor de vil, uten at det skal gi noen rett til å voldta dem. Å forgripe seg på noen er ulovlig. Det skal ikke skje. Men det skjer.

rape
Creative Commons License photo credit: Lex Wick

Hver eneste helg er det kvinner som blir overfalt og hatt sex med uten at de samtykker om det.

Jeg synes det er ekstremt mye viktigere å ta sine forhåndsregler slik at man ikke opplever en så nedlatende og forferdelig handling, enn at man ikke skal la “mannegrisene” vinne. Og andre er også enig med meg.

Gisle Monsen Vonen skrev i går følgende status på Gooogle+ :

Man må skille mellom overfallsvoldtekter og de påståtte voldtektene det skjer flest av; De som skjer i hjemmet.
Og det er de som skjer i et hjem som mest bekymringsfulle, av den grunn at det er flest av dem, og kvinnene så og si aldri vinner frem med noe sak. Tiltalene henlegges da man får situasjoner hvor påstander står opp mot hverandre. Den påståtte overgriper innrømmer at det har vært sex, men at det var frivillig. Når det da ikke er synlige tegn på voldsbruk, så har kvinnene en utrolig dårlig sak. Så, i de tilfellene kan man ikke skylde på samfunnet. Kvinner må etter mitt skjønn være en smule mer taktiske og inteligente, en at de drikker seg drita, og går på nachpiel med menn de ikke kjenner. Det er kun på den måten man kan få ned antallet “voldtekter”. Skriver med “” fordi jeg mistenker sterkt at det er en del angrende sex i de anmeldelsene. Kvinner har et eget ansvar for egen sikkerhet. Og ikke ved å skylde på deg eller meg.

Jeg er veldig enig i det han sier. Vi må påta oss en del av ansvaret. Det er vårt ansvar å behandle oss selv med respekt, og gjør vi det når vi kler på oss miniskjørt, raver gatene i hovedstaden drita full,  og vokner opp en plass vi ikke vet hvor er, med trusa nede på knærne?

Det er stor forskjell på å ha blitt dopa, enn å ha drukket seg sannseløs helt av egen fri vilje, men hvor man har ikke trudd at de har måttet ha blitt dopa fordi de ikke drakk så mye, men ikke husker noen ting? Hvor mange bruker ikke alkohol som en unnskyldning for at de gjør ting de angrer på i ettertid.

Er det virkelig viktigere at jenter skal få gå kledd som de vil, drikke som de vil og oppføre seg som de vil, enn at de kommer i situasjoner som gjør dem sårbare?

Diskusjonen fortsetter på Google+ etter at denne posten ble skrevet og diskusjonen beveger seg videre inn på om vi skal la disse overgriperne ha kontrollen over oss. At vi skal måtte ta forhåndsregler når disse utfører handlinger som er uakseptable? I diskusjonen sies det:

Dette handler kun om impulskontroll. Det spiller ingen rolle om det er menn eller kvinner. Kvinner kan voldta de også. Voldtekt har ingenting med sex å gjøre, det er kun en maktdemonstrasjon. Det spiller ingen rolle om personen er full eller ikke. Å skylde på at man var full, er barnslig og viser kanskje mer et mønster i samfunnet om høyt alkoholinntak, i motsetning til en sydligere holdning til alkohol, hvor man tar det forsiktig og heller nyter enn overforbruker. Alkohol er en faktor, men også menneskers impulskontroll og en generell respekt for medmennesker. Å ødelegge mennesker ved å voldta dem, er respektløst, fornedrende og skaper problemer langt utover det man skulle tro. De bør fengsles og få kurs i impulskontroll. Gjentakende voldtektpersoner bør kastreres.

Og dette er et viktig poeng.

Men hva gjør vi? Tar vi våre forhåndsregler eller velger vi å kreve vår rett til å være oss selv, gjøre det vi ønsker, på tross av faren som er der ute?

 

Synnøve linket til denne bloggposten med følgende innhold:

 1. Don’t put drugs in people’s drinks in order to control their behavior.
 2. When you see someone walking by themselves, leave them alone!
 3. If you pull over to help someone with car problems, remember not to assault them!
 4. NEVER open an unlocked door or window uninvited.
 5. If you are in an elevator and someone else gets in, DON’T ASSAULT THEM!
 6. Remember, people go to laundry to do their laundry, do not attempt to molest someone who is alone in a laundry room.
 7. USE THE BUDDY SYSTEM! If you are not able to stop yourself from assaulting people, ask a friend to stay with you while you are in public.
 8. Always be honest with people! Don’t pretend to be a caring friend in order to gain the trust of someone you want to assault. Consider telling them you plan to assault them. If you don’t communicate your intentions, the other person may take that as a sign that you do not plan to rape them.
 9. Don’t forget: you can’t have sex with someone unless they are awake!
 10. Carry a whistle! If you are worried you might assault someone “on accident” you can hand it to the person you are with, so they can blow it if you do.

Reaksjonen var:

Synnøve henviser til en flott oppskrift som henstiller overgripere, uavhengig av kjønn, til hvordan samfunnet vil at de skal oppføre seg. Denne oppskriften er dessverre en smule naiv i min verden.

Uten å lage en sammenligning som forenkler alvorligheten av et overgrep eller en voldtekt så må man huske at vi tar forhåndsregler hver eneste dag, alle sammen! Vi låser utgangsdøren og lukker vinduer når vi går hjemme i fra, fordi andre ikke forstår forskjellen mellom mitt og ditt. Vi forlater ikke en bil med motoren i gang fordi andre ikke respekterer at vi gjerne vil at den skal få stå i fred. Vi forlater ikke telefon, lommebok og briller på uterestauranten fordi vi veit at det blir stjålet. Vi unngår, så langt det lar seg gjøre, konfrontasjoner og trøbbel. Fordi det er ubehagelig for oss.

Dette setter ting litt i perspektiv. Hvorfor kan vi ikke alle være enige om at det finnes alt for mange der ute som ikke respekterer forskjellen mellom riktig og galt, moralske grenser og respekt for andres syn og verdier.

Dermed MÅ vi ta våre forhåndsregler og ikke minst ta vare på hverandre. vi må lære våre barn at verden ikke er så trygg som vi ønsker at den skal være. Vi må fortelle de at det finnes mennesker der ute som vil oss vondt, om vi ikke passer på oss selv. Og vi må lære å ta vare på oss selv og de vi er glade i.

Du kan følge diskusjonen videre her:

https://plus.google.com/113551626840288288548/posts/WU5xLf2y1z7

Hva mener du? Bør vi ta forhåndsregler eller skal vi fortsette å oppføre oss og kle oss som vi alltid har gjort? Hvordan ville du følt det hvis du hadde blitt voldtatt mens du hadde vært pærefull? Hadde du følt at du hadde bittelitt skyld i det selv, eller ville du klart å sett sannheten, at det ikke er noe du har forårsaket?

Har DU noen forslag til hvordan vi kan få vekk den voldtektsbølgen som rammer landet vårt?

 

Kommenter via Facebook profilen din:
Posted in Ukatergorisert.

5 Comments

 1. Jeg syntes at det er alle kvinners rettighet å kle og oppføre seg som de vil uten at de skal bli påtvunget uønsket sex. Men, desverre er ikke verden regnbuer og enhjørninger, så selvfølgelig er det lurt å være forsiktig! Jeg syntes ikke “å ta ansvar” blir korrekt ordbruk, fordi det er ikke mitt eget ansvar å ikke bli voldtatt. Det er ikke en plikt jeg har i hverdagen. For om jeg ikke tar vare på mitt ansvarsområde, så er jo skylden på meg at det skjedde i det hele tatt?

  Men det jeg syntes er veldig dumt er at voldtekssaker alltid skal kobles opp til fulle og lettkledde jenter. Er dette virkelig realiteten i flertallet av voldtektssakene? Jeg går ikke kledd som en hore på byen, men tror jeg er i like stor risiko for å bli voldtatt som andre lettkledde jenter. Da spiller nok det å bli drita mer inn, for muligheten til å forsvare seg selv eller løpe vekk. Jeg tror mer det er snakk om å være på feil plass til feil tid, med feil person.

  En annen ting som gjør denne debatten så opphetet er at voldtektsstatistikken skal bestemme hvordan vi skal kle oss, noe som jeg mener er personlig! Det blir noe annet enn om tyveristatistikken sier man burde bli flinkere til å låse bilen sin… Noen jenter liker å kle seg lettkledd, andre liker å være mer påkledd. Jeg syntes ikke at den ene tingen er mer feil enn den andre, vi er tross alt forskjellige og det er en personlig smakssak. Hva om jeg er frista til å banke alle kvinner som går med Crocs sandaler fordi jeg syntes det ser helt forferdelig ut? Er det ditt ansvar som kvinne å handle deg tøfler da, fordi jeg utøver unødvendig vold mot Crocsbrukere?

  Et nei er NEI, og jeg syntes ikke der er noen nyanser eller om og men rundt det.

  • Du har så rett så rett i mange av de tingene du sier, men som du også sier så er ikke verden full av regnbuer og rosa svenvende skyer.

   Jeg mener at vi har ett ansvar overfor andre kvinner. Yngre jenter som er naive og som tror at dette skjer ikke meg. Vi må ta ansvar overfor oss selv og passe på oss selv. Ja, vi skal kunne få kle oss som vi vil, men ja vi må også ta konsekvensene av det bildet vi viser utad med den måten vi kler oss på. Det er ikke å komme bort i fra at jenter som går med miniskjørt og dype utrigninger blir sett på som billige. Om de er det kommer helt ann på deres egne holdninger, men at de får oppmerksomhet pga bekledningen er det ingen tvil om. En oppmerksomhet de også oppsøker ved å kle seg slik.

   Men nei, det er ikke sikkert at bekledning har noe med statistikken å gjøre, jeg synes bare det er dumt å ta sjansen.

   Det samme gjelder alkoholforbruk. Jenter bør tenke seg litt mer om når det kommer til alkohol konsum i det offentlige. Ta ansvar og tenke over konsekvensene som kan komme.

Leave a Reply

Or

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect with Facebook

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>