Bilde_hovedsak_jpg_1033656x

R.I.P norsk folkeskikk.

Når så du sist en ungdom reise seg for en eldre på bussen? Og hvis du ser det, tenker ikke du at:

-Oj, foreldrene har virkelig vært flinke! Det der var en skikkelig oppdratt unge!

Det er jo ofte på hvordan ungene oppfører seg, vi tenker tanker om hvordan foreldrene oppdrar ungene. Selvfølgelig vil noen si at barn kan oppføre seg når foreldrene er tilstede og være ufordragelige egentlig, men er det ikke sunt å lære barna normal folkeksikk uansett?

 • Si takk når de får noe
 • Takke for maten
 • Ikke rape og fise høylytt, og unnskylde seg hvis det skjer
 • Ha respkt for andre mennesker og spesielt de som er eldre.
 • Håndhilse å si navnet sitt når de hilser på noen første gang.
 • Spørre om noen trenger hjelp.
 • Ta del i hverdagslige ting som dekke på bord, ta av bordet, vaske opp, re opp sengen sin.
 • Lære seg om hva som er akseptert i forksjellige tilstelninger.

Shake the Ambassador's hand!
Creative Commons License photo credit: U.S. Embassy New Delhi

Er folkeskikk utgått på dato?

Desverre er det slik at barn ikke får opplæring i normal folkeskikk lenger. Vi glemmer de viktige tingene som vi fikk tildelt av våre foreldre, og ungene våre oppfører seg som bortkjemte drittunger. Spesiellt de som har liten tid med foreldrene og som får gjøre som de selv ønsker. Jeg tror mangelen på grenser hos foreldrene gjør at de skaper seg ute blant folk. De ønsker en reaksjon fra foreldrene, for å se at de bryr seg og er glad i de.

Overskriften har jeg stjålet fra ett innlegg i BT:

Kopiert fra ©bt 27.4.2011 – http://www.bt.no/meninger/kommentar/bjerkestrand/R.I.P.-Folkeskikk-1790969.html

Det er med en viss sorg vi må melde at Vanlig Folkeskikk er gått bort.

Publisert: 30.des. 2010 (05:00) Oppdatert: 30.des. 2010 (10:13)

BUDSKAPET er ikke uventet. Det føles knirkete og tørt og gammelmodig som en T-Ford. Men det er likevel med et visst vemod vi vinker Folkeskikk farvel, og god reise til hedersbegrepenes ulmende skraphaug – der han skal gjenforenes med sine fjerne slektninger Vennlighet og Solidaritet.

Solidaritet led en brå og smertefull død på 1980-tallet en gang, Vennlighet stupte i graven et tiår etter. Begge uvitende ofre for ideologienes konkurssalg og tidsåndens spisse albuer.

VANLIG FOLKESKIKK var en fin fyr, en mild og mjuk og underlig anakronistisk skapning, som smøg seg rundt i samfunnet med tøfler og frosne tær – velvillig og frivillig stående bakerst i køen. Folkeskikk var de siste årene mer og mer preget av tiltakende benskjørhet, krum rygg og uhelbredelig pessimisme. Alvorlige skuffelser hadde satt sitt ubotelige preg på ganglag og stemmevolum.

Slitasjen var vanskelig å håndtere. Vi så det spesielt under oppveksten av nye begreper som Valgfrihet og Personlig Frihet. Plutselig ble det viktigere å kreve sin rett til å drikke seg dritings og spy i det offentlige rom enn å børste sine egne smuler av bordet etter lunsj. Rett ble mye viktigere enn plikt, og Vanlig Folkeskikk tok dette usedvanlig tungt.

Folkeskikk ble sist sett omtrent midt i julestrien. Det sies at han dro sitt siste sukk i et kjøpesenter omringet av uomvendelig aggressive shoppere væpnet med mobil i øret og kredittkort mellom tennene.

AT VANLIG FOLKESKIKK er borte kunne vi allerede lese i avisenes kommentarfelter nå i romjulen – der en viss fylkesmann ble kalt idiot og utskjelt av en rabiat folkemasse som behendig skjulte sine heftige argumenter bak en skingrende feig anonymitet.

Mobb som mentalitet ser ut til å være tilbake. Og det er synd dersom fraværet av Vanlig Folkeskikk fører til at de med kompetente, faglig begrunnede og vel beleste argumenter velger å holde seg hjemme – fordi verden uten Vanlig Folkeskikk er ubehagelig og vrang, og konsekvensene ved det å involvere seg er for uavklarte.

HØYT VAR DU, og dypt er du borte. Og måtte du komme tilbake i en eller annen form – når vi minst venter det.

Er du enig med Frode Bjerkestrand om folkeskikkens død?

Og er du som foresatt/foreldre flink til å fortelle barna dine om hvordan de skal oppføre seg?

Jeg vil også veldig gjerne høre fra dere som synes at folkeskikk er noe gammeldags som man ikke har behov for lenger.  Bli gjerne provosert, men jeg synes mangelen på folkeskikk og samfunnsengasjement, gjør landet vårt et dårlige sted å bo enn tildigere.

Kommenter via Facebook profilen din:
Posted in Publiserte Innlegg and tagged , .

118 Comments

 1. Før i tiden var ALT bedre! Da ble eldre båret rundt gratis! Og når eldre kom om bord på bussen, gikk alle under tredve av bussen for å gjøre plass!

  • Ja,du har virkelig skjønt hva dette dreier seg om.Sannsynligvis er du ikke gammel nok til å ha opplevd ” før i tiden “.

 2. Er veldig enig om at folkeskikken er helt noe annet nå, enn for noen år tilbake da jeg var barn. Vi hadde mye mer folkeskikk og respekt da, og det er ikke lenger siden enn 80/90 tallet.

  • Samfunnsstrukturen har endret seg. Barna er i barnehagen nå, med barnehageaktiviteter – de er ikke ute i samfunnet og blir “oppdratt” slik vi ble det. Når så man sist en barnehage på busstur hvor de voksne hadde tid og kapasitet til å lære barna å reise seg opp for eldre? Ungene har blitt flinke til å vente på tur og vaske hendene før de spiser, og de lærer en hel masse om å oppføre seg der de er – men de er adskilt fra resten av oss.

   • Små barnehagebarn stående i buss er ABSOLUTT ikke sikring av barn i buss. Du kan OVERHODET ikke forvente at BARNEHAGEBARN skal reise seg for andre, de er best sikret når de sitter i setene i bussen (aller helst i bakovervendt sete, men det er vanskelig å oppnå for en barnehage på busstur). Hvorfor? For de er for små til å nå opp til løkkene i taket som de kan holde seg fast i, de er for små til å i hele tatt kunne klare å holde seg fast dersom bussen skulle måtte bråstoppe. Totalt skivebom fra din side. At sprekere mennesker burde reise seg for eldre, gravide og funksjonshemmede er jeg absolutt enig i, men har har du tatt for deg feil målgruppe. Klart de barnehageansatte kan lære ungene dette, men aldri i livet om de hadde fått lov å stille 3-åringen min opp i midtgangen på bussen så lenge den er i bevegelse. 3-åringen vår får uansett ikke være med på busstur så lenge det ikke finnes bakovervendt sete tilgjengelig, da får han spesialtransport av mamma eller pappa.

    Vennlig hilsen mamma, med barnehagebarn, som er over gjennomsnittet opptatt av sikring av barn i bil/buss.

    • Ja! Det er nettopp sånne som deg som blir skrevet om i artikkelen. Eneste du er opptatt av er å fortelle om deg og ditt, hva som angår deg og dine, og hvordan DU kan få mest mulig ut av verden.

     Som i “…aldri i livet om de hadde fått lov å stille 3-åringen min opp i midtgangen på bussen så lenge den er i bevegelse” – Nei, aldri LIVET om noen hadde fått lov å gjøre jobben sin, om det var for deg, ikke sant?
     Har du hørt om mange ulykker med 3 åringer som står i midtgangen, eller er det bare det at 3 åringen din er så skjør at han ikke hadde klart det uansett?

     Eller hva med det du sier her: “3-åringen vår får uansett ikke være med på busstur så lenge det ikke finnes bakovervendt sete tilgjengelig, da får han spesialtransport av mamma eller pappa” <– NETTOPP det forfatteren av artikkelen prøver å fortelle. Det er du og faren til den stakkars 3 åringen, som kommer til å sørge for at denne 3 åringen aldri får høre om hva folkeskikk er. Fordi dere er mest opptatt av å hyle og skrike om hva som er best for dere… uten tanke for hva resten av verden synes.

     Husk at solen ikke står opp i navlen din, og går ned i rumpesprekken da.. Selv om det tydelig høres ut som om det er slik du føler det.

     Makan til idioti har jeg aldri hørt. Hvis ikke en 3 åring kan sitte på en buss med nesa vendt fremover, som andre folk, så har dere kanskje større problemer med han, enn dere egentlig vil innrømme.

     Jeg har til dags dato ALDRI tatt skade av å verken stå eller sitte riktig vei i en buss, verken nå, eller da jeg var 3. Ikke har jeg hørt om noen som har hatt et sånt problem heller.

     Men det gjelder jo selvsagt for de menneskene som er opptatt av at ungene sine får folkeskikk. Noe du tydeligvis ikke er så interessert i.

   • BARNEHAGEBARN reise seg for eldre? Dét er å dra ting litt vell langt syns jeg. Selv har jeg 3 søsken i alderen 4-9 år, og spesielt de to yngste som går i barnehage kan du ikke seriøst mene at skal stå på bussen fordi det kommer på noen eldre? Det får ungdommer og andre voksne ta ansvaret for!
    Søskna mine har lært å sette seg innerst for at andre “lettere” skal kunne sette seg ved siden av, og sitte sammen når man tar buss sammen for å ikke ta opp så mye plass, men det får da gå grenser. Da får man heller VISE barnehagebarna hvordan det skal gjøres å selv reise seg for eldre. Monkey see monkey do.

  • Du veit at folk sa akkurat det samme om unger på 80-90 tallet, og på 50-60 tallet. Forskjønning av fortiden er noe som forekommer vel så ofte som høflighet uteblir.

 3. Det er ikke så rart at barna er som de er . De gjenspeiler oss som voksne og siden voksne er både uoppdragne og frekke lærer barna det samme. Hjemme “skrytes” det av at man lurer tollere og skattemyndigheter, hvordan skal barna lære folkeskikk. Nei, det er VI voksne som må vise barna veien.

  • My point exactly. Man kan fortelle dem hvordan de skal oppføre seg så mye man vil, men om man ikke VISER dem hvordan, så spiller det ingen rolle hva man sier.

   • Men jeg tror det er lurt å forklare litt om hvorfor innimellom. Spesiellt hvis noen oppfører seg som man ikke ønsker at sin egen unge skal oppføre seg.

    Jeg er kjempe enig i det mange av dere har sagt om å vise hvordan de skal oppfør seg ved å oppføre oss på samme måte, men noen ganger kan det være lurt å forklare litt om hvorfor også :)

  • Ja dette er nok det de fleste voksne bruker tiden sin på.. Innsiktsfullt å forklare ungdoms dårlige folkeskikk med at folk skryter av å lure tollere og skattemyndighetene hjemme..

  • Hør hør!
   Så lenge vi voksne oppfører oss som egoistiske drittsekker, så er det klart at barna vil ta etter. Når var sist gang du så noen reise seg for eldre på bussen?
   Hvem er det som kjører som svin, nesten dreper syklister og fotgjengere og parkerer bilene sine der det passer dem ved skoler? Dette er selvsagt voksne. Ikke barn. Men det er åpenbart greit når man er i “tidsklemma”. Barna ser selvsagt på de voksnes oppførsel og tror at det er slik de skal oppføre seg.
   Og når ble det en regel at foreldre automatisk fortjener respekt? Respekt er noe man skal gjøre seg fortjent til, ikke noe man automatisk har krav på bare fordi man er gammel, har barn eller går rundt i en spesiell type uniform.
   Konklusjonen er at dersom du har frekke og utrivelige unger, så har du deg selv å takke. Det nytter ikke å skylde på “samfunnet”, “dataspill” eller annet man vanligvis bruker som unnskyldning for å skjule egen udugelighet. Det er først og fremst din egen feil, så ta ansvar selv og slutt å klage på andre.

 4. Merker det at folkeskikken blir bare mer og mer borte. Merker det vell aller mest når personer jeg møter blir overasket over at datteren min på 2 1/2 sier “takk” og “værsågod”. Som om dette var noe sensasjonelt.

  Flott innlegg…

  • Heisann Janniche og takk for kommentar på innlegget mitt.

   Jeg var elendig på å lære opp guttungen når han var liten, men jeg har heldigvis tatt meg selv i nakken og begynnt å oppføre meg, slik at han også oppfører seg og har lært seg gode manerer.

 5. Siden når har å re opp sengen sin noe med folkeskikk å gjøre?

  Forøvrig reiser jeg meg for gamle på bussen/trikken så fort jeg har mulighet, og jeg synes egentlig at ungdommer generelt er flinkere til å gjøre akkurat det enn voksne mennesker.

  “Lære seg om hva som er akseptert i forksjellige tilstelninger.”
  En mer intetsigende og fordummende kommentar tror jeg du skal lete lenge etter.

  • Heisann Christian.

   Du har helt rett, det å re opp sengen har ingen ting med folkeskikk å gjøre, men det er alikevell en god ting å lære ungene å gjøre :)

   Jeg synes det er gret at ungene lærer får litt informasjon om hvordan man oppfører seg i bryllup, begravelser, når de er ute å spiser på restaurant osv.

   • Da er det jo bare å lære ungen hvordan man oppfører seg da. Det er da ikke så vanskelig?
    Alltid artig å høre folk klage på andres unger, mens de ikke ser at deres egne er akkurat like ille.

   • Det beste (faktisk det eneste gode) argumentet jeg noen sinne har hørt for å re opp senga hver morgen er dette:

    Dersom det oppstår brann tar det røydykkerne et par sekunder å se at sengen er pent oppredd, og at det ikke ligger noen der. Da kan de gå videre til neste seng/rom. Med sengklærne i en haug må røykdykkerene gå bort til senga for å sjekke om det ligger noen der, og de kaster bort verdifulle sekunder som kunne vært brukt til å redde deg eller noen andre.

   • Hei.

    Vil bare gi en liten opplysning. Det å re opp sengen er faktisk ikke så bra alltid. Sengemidden eksploderer i en seng som blir redd opp rett etter at du nettopp har lagt i den. Svetten du har lagt fra deg i sengen er rene himmelen for sengemidd.
    Ekspert anbefaler å ikke re opp sengen, men la dynen ligge nederst i sengen slik at madrassen og gjerne dynen får luftet seg. Midd trives ikke i tørt sengetøy. Dette er spesielt viktig for dem med astma eller andre luftveissykdommer.
    Hvis du vil re opp sengen så er det best å gjøre dette etter at sengen har fått “luftet” seg i noen timer.

    Så istedet for å kjefte på ungene når de ikke reer opp så bør du heller rose dem for at de tenker på helsen (selv om de selvfølgelig ikke tenker slik, men det bør de læres opp til).

    Mange er ikke kklar over hvor mange “smådyr” som lever i sengene våre, og iallefall ikke hvor mye de elsker at du rer opp sengen :)

    selv rer jeg ikke opp sengen. Men holder døren stengt når vi har gjester. Da kan ingen se at vi er så “late”. Og om noen ser så forklarer jeg hvorfor. Har mange venner som har sluttet å re opp sengen når de ble klar over hva som lever inni der.
    (sengemidd er ikke farlig i små mengder altså, men jo flere de blir jo større er faren for allergiske reaksjoner. Og bedre føre var enn etter snar. Og det gir faktisk bedre nattesøvn når sengen er tørr..)

   • Når det kommer til hvordan man oppfører seg i ulike settinger er jeg HELT enig.
    Selv jobber jeg som servitør og jeg synes det blir feil når det er jeg som må snakke til barna fordi at ikke foreldrene gjør det. Det trenger ikke å være verre enn at jeg sier at de ikke må løpe inne i resturanten, og da ser foreldrene på meg som om jeg var et galt kvinnemenneske.
    Kanskje jeg har hatt det litt anerledes fordi min mor også er servitør, men da jeg var lita så var det ikke akseptabelt å løpe rundt på restaurant iallefall.
    Noe av det jeg irriterer meg mest over er når barna løper mot oss når vi kommer med maten og strekker seg etter tallerknen sin, blir så feil at vi som servitører da må si “nå får du sette deg på stolen din, så får du maten din”.

    Eller så må jeg få poengtere at barn somregel er flinkere til å si takk når vi serverer maten og sier vær så god, velbekomme, etc enn det voksne er. Akkurat som at nordmenn ikke kan måle seg mot f.eks tyskere og briter, enten man er barn eller voksen.

 6. Andelen folk med god folkeskikk er like høy som før. Det som har forandret seg er at de som har dårlig folkeskikk synes mye mer enn før, ettersom det er mer akseptert. Ikke fordi vi synes dårlig folkeskikk er negativt, men fordi vi i større grad lar folk være som de vil. Større ytringsfrihet til å være seg selv.

  I tillegg har andelen med dårlig karakterer på skolen økt betraktelig. Det er dermed logisk at de to utviklingene følger hverandre. Det er kultur for de med “dårlig”arbeid(lavt lønnet) banner mer og ikke har samme respekt for de eldre. Slik har det alltid vært.

  • Heisann Morten og takk for kjempe bra kommentar :)

   Jeg er veldig enig med deg i tankene rundt dette, samtidig så er jeg ikke for at folk skal få oppføre seg som de vil når de oppfører seg som idioter, krangler og lager helvete for andre mennesker. Ofte fordi de ikke er fornøyd med seg selv, eller livet de lever.

   Jeg tror vi har en tendens til å akseptere dritten vi lever i fordi vi ikke tror vi fortjener noe mer, og hvis ingen kommer å forteller dem om de mulighetene de har til å få det livet de ønsker seg, så vil de aldri komme videre heller. Og ungene vil vokse opp som dem og gå i samme baner.

   Jeg har vært der, og kunne fortsatt vært der, hvis jeg ikke sluttet å synes synd på meg selv og tok tak i livet mitt.

   Jeg tror alle kan hvis de vil og det håper jeg at jeg får frem med denne bloggen min :)

  • Lønn har ingenting med folkeskikk å gjære! Det er en løgn som desverre mange tror på. De frekkeste, lateste og mest bortskjemte er rikmannsbarn. De er arrogante og nedlatende, det har jeg sett utallige eksempler på. Det er vel oftest de som tjener mest som har minst tid til sine barn, og da blir oppdragelsen deretter.

  • Folk med “dårlig” arbeid banner mer og har mindre respekt for eldre???
   Der må jeg si meg uenig. Ordlyden kan kanskje være røffere i yrker som krever fysisk kapasitet (og som dessverre ofte er dårligere lønnet enn hvitsnippyrker), men min erfaring fra diverse jobber, de siste 15 i helsevesenet, er at det er de med mest ressurser som er de mest utidige og som har minst respekt for andre. De er muligens vant til å snike til seg det de kommer over, vant til å heve seg litt over de andres klasse og mener at det skal være slik? Ei dame fortalte nylig fra den tiden hun jobbet i butikk, at snobbene kom og forlangte å bli ekspedert først, fordi de var mennesker med makt…
   De som har minst deler etter min erfaring mer med sine medmennesker, til tross for at de har mindre å dele med. Inkludert medmenneskelighet.

   Nylig stod det forresten en artikkel i Nordlys om kiosker i Tromsø som bare de siste få årene har merket en endring i ungdoms holdninger. Mer bråk, mye nasking og om de blir tatt, truer de med bank i stedet for å bli flaue… Noe er veldig feil i egoNorge!

 7. Helt enig! Fra da jeg var liten var det snakk om folkeskikk hos oss kidsa. Jeg ser ofte manglende skikk hver eneste dag, til og fra skolen. Heldigvis har mamma gjort en god jobb det med folkeskikk selv om hun er latiner, men folkeskikk og respekt har allitds vært høyt i deres kultur og i hennes øyne. Jeg er 18 men det betyr ikke at jeg ikke eier folkeskikk.

  Jeg reiser meg når det er noen eldre, bl.a gravide som trenger å sitte, men personelig liker jeg å stå i bussene og t-banene for at andre som trenger sitte plassen kan heller sitte. Jeg er ung og frisk, jeg kan stå litt til. Men jeg blir så irritert på barna som aldri sier takk/tusentakk, hei og hadet osv … alt er så annerledes nå enn da.

  Også husker jeg russetiden som værst, men ja man må ta konsekvensene om man blir russ.
  ” Nesten ” Hver gang barn skulle ha russekort så ble det for det meste en kommando,
  ” Gi meg russekort eller gi meg russ! ” Ikke no hver så snill eller takk/tusentakk nei…
  Men en ting jeg lot merke til at det var flere Norske barn som sa ” kan jeg hver så snill og takk” når de spurte etter russe kort, men en dels utlendinger ( med all respekt) var mer krevende og sa aldri takk etterpå og bare dro sin kos, noen var ganske spydige og gråt om de ikke fikk 2… andre prøvde nesten å rive av meg/eller oss klærene! det var ikke noe jeg tenkte over der og da, men om jeg tenker tilbake nå så var det faktisk slik.

  Så med tanke på all folkeskikk så er ikke alt håp borte, når jeg ser i de minste barna nå så kan det være noe der, men tenåringene der i mot er en annen sak.
  Oh well, dette er da mitt synspungt :) Godt skrevet!

  • Heisann Kttin og tusen takk for flott tilbakemelding.

   Det er MANGE flotte ungdommer i landet vårt, og det er MANGE unger som har god oppdragelse og som vet hvordan de skal oppføre seg blant folk. Det er viktig å vise den siden også, men jeg skrev innlegget for å sette fokus på de som ikke oppfører seg.

   Som du sier unger som skal ha og ikke spør om de kan få.

   Jeg tror ungene blir så gira på disse kortene at de glemmer å være taknemlige og det var ikke bare en men flere ganger jeg måtte kremte i det guttungen løp vekk fra en russ uten å si takk. Da snudde han seg og ropte TUSEN TAKK etter russen.

   Jeg tror det har litt med vanene vi gjør gjennom oppveksten. Er vi vant med å si takk fra første stund så følger det oss resten av livet. Men hvis vi må lære det når vi er større så har vi lett for å glemme det, selv om det ikke er meningen.

   Jeg tror ingen ønsker å være utaknemlig, man har bare en livstil hvor det ikke er en del av livet. Heldigvis kan alle forandre seg og bli flinkere til å være taknemlig for det man har og det man får :)

 8. Jeg er ikke helt enig med deg, jeg synes stadig vekk at ungdom reiser seg, sier takk osv. Jeg tror heller ikke at det nødvendigvis er ungdommens skyld. Se på oss voksne, jeg synes rett og slett de voksne oppfører seg verre enn ungene, og voksne banner mye. Barn ser dette, tror slik oppførsel er normal og oppfører seg slik.
  Vi bør heller ta et tak i de voksne, og husk: Et av de første ordene innvandrere lærer er “faen”, og den lærer de av de voksne

  • Heisann Gine og takk for kommentar :)

   Jeg er helt enig med deg, og det er absolutt vi voksne som må lære oss å oppføre oss. Det er vi som er forbildene og våre barn tar etter oss. Det er også det som er poenget med innlegget mitt. Få oss til å tenke litt over hvordan vi selv er, spesiellt hvis vi har barn :)

 9. Folkeskikken er nok avgått med døden men noen lyspunkt finnes det da fremdeles! Her om dagen var den en 12 åring som holdt opp døren for meg på butikken, fikk nesten tårer i øynene så koselig var det. Når det er sagt så kommer ikke jeg til å lære barna mine å ha spesielt mye respekt for eldre, respekt er for meg noe man gjør seg fortjent til og mange eldre fortjener det absolutt ikke! Høflighet ovenfor andre mennesker derimot, det er noe annet :)

  • Åh for en herlig 12 åring! Det er slike barn vi ønsker for samfunnet vårt! Nå åpner ikke menn døren for oss en gang :(

   Jeg bruker å være litt ekstra høflig mot ufordragerlige eldre. Da blir de helt paff og litt flaue :)

   • Hehehehe, det er alltid moro, er slik med de fleste sure mennesker jeg, men eldre får jeg bare lyst til å spenne bein på, og se de nesegrus i bakken… Jeg tror ikke jeg er en så snill person når jeg tenker etter :P

 10. Jeg er 23.. Jeg har alltid gitt bort bussetet til de som trenger det mer enn meg. Jeg sier takk, og jeg beklager meg hvis jeg ved uhell dumper borti noen. Jeg er høflig av meg.. Jeg er ikke helt alene om det heller=) Jeg har møtt mange av de som er yngre enn meg helt ned til barneårene som har lært seg folkeskikk, og selvfølgelig de som ikke har det.. Jeg føler heller jeg møter de som er eldre enn meg som ikke har så mye folkeskikk..
  Men det er sikkert at jeg skal lære mitt barn folkeskikk, for jeg liker ikke å høre “Jeg VIL ha”, men “Kan jeg få?”

  • Heisann Darunia og tusen takk for ett flott innlegg i debatten! Det er så sant det siste du sier. Det heter ikke VIL ha det heter Kan jeg få og det er der vi har en jobb å gjøre.

   Vi skjemmer bort ungene våre, mye fordi vi har dårlig samvittighet fordi vi er så opptatte. Vi tjener nok penger til at de kan få det de peker på og det gjør de som regel.

   Jeg husker jeg ønsket meg en dokke i nesten ett år, og den gleden som jeg opplevde på julaften det året når jeg endelig fikk henne glemmer jeg aldri.

   Her i huset får man ikke alt man peker på. Man kan spare til det selv eller ønske seg. Men litt bedre økonomi har jeg enn mine foreldre og litt mer blir det. Desverre.

 11. Tror det kommer veldig ann på hvilket miljø man er vant til, de jeg kjenner har i alle fall en stor dose med folkeskikk og moral, men igjen ser jeg andre som ikke har det. Dessuten gjelder det også de eldre som noen skrev over her. Slett ikke alle gamle eier folkeskikk de heller. Så, det kommer ann på. Man svever rundt i sin egen krets og tror det er sånn overalt, men det er det så absolutt ikke:)

  • Heisann Christina :)

   Ja det er helt sant som du sier. Alikevell så synes jeg det er viktig at man tar tak i det negative man ser i sin egen krets og også utenfor og prøver å gjøre noe med det :)

 12. Hei, jeg har sett litt på kommentarene og har følgende å si; tenk utenfor firkanten du befinner deg i.
  Med flere år på samvittigheten kan jeg si at det er et komplisert regnestykke, og politikk, arbeid og individualismen.
  En gang Idoliserte jeg Arbeiderpartiet og deres ønske om full sysselsetting. Men med alle i arbeid, Hvem er det da som skal hjelpe til når det brenner i nabo-bygget? Beklager provokasjonen, men hvem skal tape penger, imens de hjelper naboen slukke brannen? For jeg vet at arbeidsgiveren din ikke ønsker å betale sine ansatte for å slukke brannen, det kan da brannvesenet gjøre. Spørsmålet blir faktisk (når du er selvstendig næringsdrivende) om du er villig til å tape tid, og vi vet at tid er penger.

  Kanskje det reelle problem er at foreldrene jobber omtrent hele tiden, hvis de ikke går på sosialen eller har mer-enn-nok å rute med. Og det kan godt være at problemet er at samfunnet oppfordrer til full sysselsetting. Kanskje det kan være mangel på Generasjonsboliger, som medfører mangel på folkeskikk. Når Ungene vokser opp uten frykt for represalier, og med kun sin mor og far som ‘idoler'; så kan jeg si med hånda på hjertet og med full ærlighet: -Jeg kjenner flere alenemødre, og også drittsekker som aldri skulle gjort jenta gravid. Og det blir ikke bedre, av at de ikke tror på noen religion, og dermed er ute av all påvirkende kontroll. Men vi kan jo ikke skylde på mamman og pappan, for de hadde ikke tid til å opprda barna sine. Det var ‘Hotel Cæsar” på TV, og Mamma jobbet overtid for luksusgodene barna ønsker seg (for alle de andre barna har sånn..).

  Nok skriveriet, fakta er at ingen vil bli mislikt. Og jeg kommer til å bli mislikt fordi jeg skriver akkurat dette. Så her er et par gloser:
  – Barn har ingenting i butikken å gjøre, hvis ikke de kan handle selv og alene.
  Jeg tenner på alle pluggene når jeg må høre på skrikingen til andres barn, “JEG VIL HA IS”. Og hvordan i helvete.. skal du lære ungen din folkeskikk, når de får alt de gråter seg til. Du klarer ikke, for det eneste du kan er å kjefte. “Nei, du får ikke is. Slutt å grin”. Alternativet er jo ..
  Hvis du klarer å være konsekvent med barna dine, så ser du også resultatene. Det finnes alltid alternativer til kjeft; du kunne latt være å ta med barnet inn i butikken f.eks.. Mangelen på respekt kommer fra? .. Akkurat ja, mamman og pappan. For hvem ser ungen din opp til? Julenissen? Det er ihvertfall ikke han, som ba de slutte igår.
  For når de oppdager at du lyver, er sarkastisk eller ironisk, kopierer de deg. Og mangler du respekt for andre… Jeg har fortalt sannheten til foreldre, og de skyr meg som pesten. Er det noe mennesker ikke vil, så er det å ha skyld i noe. Ingen sivile i norge ønsker f.eks. å påtaseg skylden for at bomber blir sluppet over Libya, men Jeg gjør det. Fordi jeg vet at de nordmenn som ikke gjør det, er søppel. Jeg betaler skatt til norge, og Norge slipper bomber. Årsak og virkning. Alle andre som betaler skatt i norge er også medskyldige i det Norge utfører av Militære aksjoner. Når vi glemmer å stå til ansvar, glemmer vi også respekten. Men jeg er uenig i bombingen, og vil helst at vi slutter med alt som heter bomber. Men det er ikke lett når idioter fremdeles stemmer på et parti som påstår at de skal bevilge mer penger på vei-utbygging, når de ikke brukte den milliarden de hadde til rådighet i fjor. Det er ikke pengene jeg tenker på, men mangelen på aksjon i den tiden de har og fremdeles sitter på denne milliarden fra 2010 som ikke ble brukt.

  Nei, de som stemmer er enten for opptatt til politikk (arbeider døgnet rundt),
  eller så er de likegyldige og/eller stemmer samme som før (statlige ansatte og sosial-klienter)
  eller så er de rike og selvstendige næringsdrivende (de som bestemmer pengeflyten).

  Jeg kan gi deg ett problem som ingen vil snakke om: Overbefolkning. Bonden han slakter, når det blir for mange. Men står det i bibelen at det ikke er plass til tusen milliarder mennesker på planeten? For det står skrevet at vi skal formere oss og bli mange. Men hva gjør vi når det blir overbefolket i Oslo? Vi tråkker folk på bena, bruker albuene og strever oss fremover i denne kapitalistiske konkurransen om godene. For en som har penger, er det ønskelig med flest mulig fattige, for da blir arbeidskraften billigere. Når det er flere som kjemper om jobben, må de konkurrere nedover i pris for å få gleden av oppdraget/kontrakten.

  Jeg håper denne kommentaren gir deg kunnskap, hvordan du føler om dette får bli din sak. Vær vennlig, og husk at vi en gang ikke visste noen ting. Hvem lærte du [..] av?

  • Heisann Sven Ove.

   Jeg tror ikke at Norge vil ha noe problem med overbefolkning med det første. Vi har et stort land vi ikke fyller og det er plass til alle som ønsker å bidra med noe :)

   Når det kommer til hvordan vi foreldre oppdrar ungene våre er det noe som opptar meg veldig mye, som du ser hvis du leser litt på bloggen min :) Jeg synes vi gir ungene for mye tid og for mange ting.

   Ha en flott helg :)

 13. Jeg hørte en gang en mann si: “Ja, de voksne er frekke og de eldre er frekke. Hvordan kan man da forvente at de unge ikke skal være det?”
  Han hadde et poeng.

  Jeg pleide å reise meg opp på trikken når jeg så noen eldre som mangla plass. Helt til jeg en gang ble skjelt ut av en mann på ca. 60 som mente jeg var frekk som antydet at han ikke kunne klare å stå. Etter det pleier jeg å reise meg opp og late som om jeg skal av. Så kan vedkommende få velge selv om han/hun vil sitte eller ikke. Hvis ikke noen annen tar plassen først. Men da er det ikke mitt problem lengre.

 14. Det er stadig dere som klager på at barn og unge idag ikke eier folkeskikk, men hvem sin skyld er det montro? Det er jo nettop dere som er foreldre som tydligvis ikke er fornøyd med “resultatet” av hva dere har lært de unge.

  At det alltids skal legge skyld på barnet syns jeg er helt feil. Barn har lite erfaring med verden rundt seg å om de ikke blir rettet når de gjør feil så lærer de heller aldri hva som er “riktig”. Man kan ikke forvente at barn skal takke for maten, ikke rape, håndhilse og så videre om de ikke blir fortalt det. Å om dere voksene “glemmer” å gjøre dette også, vil barnet tenke at det ikke er nødvendig.

  Så for å oppsummere det hele: folkeskikk kommer ikke av seg selv og må læres, men til alle dere voksene og foreldre der ute. Når var sist DERE ga bort et sete på bussen til noen eldre? takket for maten? eller undskylte dere når dere rapte? Det skal ikke så mye til for å lære akseptabel oppførsel til barn, så lenge man også følger reglene ;-)

  Hilsen André

  • Heisann Andre og tusen takk for kjempe bra kommentar.

   Det er absolutt ikke barna jeg vil ta tak i, men nettopp foreldrene. Jeg kjemper for at foreldrene skal ta mer ansvar enn de gjør i den travle hverdagen sin. Har man fått barn må man for pokker ha tid til å være foreldre og lære ungene hvordan de skal oppføre seg. Man må være gode forbilder og gå frem som gode eksempler.

   Jeg gir stadig vekk buss sete mitt til både unge og gamle. Jeg stopper opp hvis noen detter på gaten og jeg kontakter politiet hvis jeg ser noen som er overstadig beruset og som ikke klarer å ta vare på seg selv og som jeg ikke får kontakt med. Jeg har en far som jobber som frivillig på alle mulige festivaler, og som i alle år har stillt opp for idrettslaget der han bor. Jeg er blitt opplært til å være samfunnsengasjert og bry meg om hvordan andre har det og ikke bare meg selv, og dette er noe jeg har prøvd å lære guttungen også.

   Derfor blir jeg veldig oppgitt over de foreldrene som ikke oppfører seg, snakker dritt om veninner og andre fremofor ungene og som gir barna den dårlige holdningen til livet som de selv har. Det handler om å være et godt forbildet.

 15. Her må e si at det ikke BARE er ungdom som ikke har folke skikk. Selv jobber jeg i butikk og folk er så jævelig frekke at det nesten er kvalmt! Spessielt eldre folk forventer altid respekt. Vil si at folk sjenerelt ikke har folke skikk.

  • God morgen Katie.

   Ja dårlig folkeskikk kommer i alle aldre, desverre. Og det er jo også forklarelsen på hvorfor barn ikke har folkeskikk. De har ikke lært det av sine foreldre.

   Jeg jobber selv i en butikk med herreklær hvor 90% av kundene er 50 pluss, og det er sjeldent jeg opplever uhøflighet blandt kundene. Det er nok også fordi de kjenner til butikken og vet hva slags ansatte som er der.

   Man viser respekt når man føler man får respekt, og jeg tror mange eldre i dag ikke føler yngre respekterer dem slik de burde og det gjør dem sure og bitre.

   Det var bedre før i tiden….. da jeg var ung….. osv kommer stadig frem ;)

   • Jeg synes at de mest uhøflige folka er kvinner og menn som er 30-50 år, men også enkelte eldre menn. I går hadde jeg en ungdom inni butikken der jeg jobber, som tok meg i hånda og sa “takk for hjelpa, da kommer jeg innom neste uke”. Det var veldig hyggelig. Mange middelaldrende og eldre kunder er enten stressa og litt småaggressive av den grunn, bare frekke, eller mutte og stille (gidder ikke si “takk”, “vær så god” osv.

 16. Jeg undrer bare….er det ikke ett større bilde og en større sammenheng vi burde se på? Kan ikke dette ha sammenheng med innføringen av en “intelektualisert barndom” som en forlengelse av kvinnefrigjøring,oppløsning av kjernefam, og en kulminering av den norske “sosialdemokratiske formynder staten” siden begynnelsen av 70 tallet? Foreldre og fammilier har sakte og sikkert blitt fratat eller rettere “tvangs avlastet” av en byråkratisk og kvasi-intelektuell formynder modell! Den vanlige gjennomsnitts pappa Ola og mamma Kari har bokstavelig talt blitt fratatt/lurt ifra egne verdier og dømmekraft som var resultatet av en evolusjons prosess der oppdragelse og folkeskikk var en hoved inngrediens i fammilie verdiene som hver enkelt tok med seg og brakte videre til neste generasjon “slekt skal følge slekters gang” osv.
  De siste 20 årene har mange personer i vestlige land hevet sin røst og advart mot denne statlige ” av-oppdragelsen” av barn og unge og gjennom seriøs forskning har disse sammenhengene blitt påvist! På 90 tallet så mann bl.a. en ekstremt økende bølge av umotivert vold i samf. generelt og i bl.a. Sverige,Norge,USA m.fl. ble disse forholdene gjennomgått og annalysert, resultatet de fannt var bl.a. unge gutter/menn oppvokst med “alenemødre” som uprovosert og umotivert utøvde vold mot for dem ukjente menn som var i samme aldersgruppe som den pappaen de ikke hadde hatt!
  Jeg understreker at jeg IKKE hevder at dette er bare ett resultat bare av mødrenes oppdragelse/omsorg,men minst like mye resultat av den offentlige politikk og holdning som premierte og fremelsket oppløsningen av kjernefam. og de grunnleggende verdiene og mekanismene som den gammle kjernefam. modellen sto for!
  Med det offentliges makt overtakelse av foreldre rollen og oppdrager oppgaven har barn og unge fått en “super forelder” uten empati,menneskelighet blottet for menneskelige moralske vurderinger.Ca. 6 av 10 barn/unge vokser opp utenfor eller med minimale fammilie rammer, økonomiske og sosiale samf. forhold krever at foreldre overlater sine barn til en “kvasi intelektuell” oppvekst som snart strekker seg fra spedbarns alder og frem til myndighets dagen! Spedbarnehage,barnehage,førskole,skole,videre utd…………..noen koselige/ukoselige høytider med fammilien(en amputert fam.?) blir det nok for de fleste, men dette vil aldri være nok til å erstatte evolusjonens lover som også hadde sin gyldighet i den avgåtte kjernefammiliens oppdrager rolle! Hvil ifred folkeskikk og fammilie verdier!

  • Hei Robert.

   Alt du sier er helt riktig. Kvinnefronten har som en av sine hovedmålsetninger å “oppløse familien som den grunnleggende enhet i samfunnet, og tilrettelegge for at den enkelte skal kunne klare seg selv, eller eventuelt bo i kollektiv.”

   Så enkelt sagt kan man si at Kvinnefronten har dyrket frem egoisme og krav-mentalitet hos kvinner, og dette igjen har smittet over på ungene.

   Dessuten opplæres unger i dag til ikke å respektere sin far, og når de ikke respekterer sin far, er det liten grunn til å respektere noen andre.

   Spesielt ser du at mødre nå er fanatisk opptatt av å oppdra døtrene sine til å bli kravstore rasshøl, med konstant opptatthet av “egne rettigheter” fremfor å tekke sine menn eller gi kjærlighet til familien.

   I stedet for å fremelske tradisjonelle elskverdige trekk hos døtrene.
   Unge kvinner i dag oppdras til å ligne mest mulig på John Fredriksen.

   Resultatet blir jo selvfølgelig at man må oppdra sønnene sine til å være bevisst på dette fenomenet og lære dem tidlig at kvinner nå er kravstore rasshøl som er lite til å stole på.

   Hvis du i tillegg legger inn Ateismen i ligningen hvor man ikke trenger å stå til ansvar for noen andre enn seg selv, pluss at det egentlig ikke er noen hensikt å kaste bort tid og krefter på å hjelpe andre her i livet, for du får ifølge Ateismen uansett ikke noe igjen for det når du dør, så har du oppskriften på Det Romerske Imperiet, eller Sodom og Gomorrah.

   Hvis trenden får skure å gå over noen generasjoner, vel å merke.
   Så ja, materialismens ytterste konsekvens er intet vakkert syn.

   Egoisme og ikke minst Hedonisme selger mer enn Altruisme som krever evnen til selvfornektelse. Samtidig tilspisser konfliktene seg med den Arabiske verden over kvinnesak og konseptet “Ære”. Ære er noe du ikke finner lett tilgjengelig i de sekulariserte samfunn. Begrepet “Æresord” for eksempel, er ikke noe ungene pugger i barnehagen i dag.

   Samtidig har du de nye falske relgionene konsentrert rundt “generating abundance” eller “overflod”, hvor grådighet og matriell velstand fremstilles som “åndelighet” og alt dreier seg rundt individet.

   Respekten for liv kan samtidig vanskelig opprettholdes som ukrenkelig, når nær innpå halvparten av norske kvinner har drept sitt eget barn gjennom abort, for å slippe å bli utsatt for krav om melk og kjærlighet.

   Videre fremdyrkes det som hittil har vært ansett som synd, over en lav sko. Først skal de seksuelt løsaktige frigjøres fra skam, deretter løgnerne, deretter de som mangler respekt for sin far og mor,
   deretter drapsmenn/ post-abortive “mødre”, de som driver med blasfemi etc, etc, etc.

   Alle som holder på De 10 Bud blir fremstilt som farlige eller fanatiske tullinger som utgjør en trussel mot den enkeltes uspesifiserte “frihet”.

   Denne moderne “frihet” som frontes som det nye aller helligste, er selvsagt kun en “frihet” fra moral, ansvar og nestekjærlighet.

   Det kollektive målet er en person som drives som en bedrift, med andre ord en komplett psykopat som ikke drives av annet enn egne drifter og egoisme, og som har omtanke for andre, kun som “corporate social responsibility” i den grad dette er egnet til å fremme egen popularitet og påvirkningsevne på “Facebook”.

   Så sånn var det med den saken.
   Disse folka her oppdras ikke til “brødre og søstre” hvis det var noen som trodde det. De oppdras til å komme seg frem her i verden og til å sørge for egne rettigheter, men kun i flokk der dette er hensiktsmessig.

   Etterhvert som kvinnene oppdras til å bli grådigere, og fokusere mer på materielle muligheter og egen tilfredstillelse gjennom ting og seksuelle utskeielser, vil dette selvsagt ytterligere fremme konkurranse mellom menn.

   Man må ha penger til ei fin dame. Dagbladet har en lang artikkel i dag der folk oppfordres til ikke å velge partner med hjerte lenger, men ut i fra en prioriteringsliste slik som utdanning, felles interesser, “om han røyker” etc.

   Så, i korte trekk, det var litt om tingenes tilstand veldig grovt sett, og litt om hvor verden går videre.

   Kort sagt: For den som intressert i velstand, kjøp aksjer i Botox-fabrikanten.

   Folk vil ha evig ungdom, “overflod” og evig liv, – men uten å måtte bøye seg for Herren Din Gud.

 17. Veldig festlig og underholdende skriving, men jeg er ikke helt enig.
  Jeg syns absolutt ikke ting var noe bedre før,heller ganske likt. Jeg tror unger lærer folkeskikk i dag, bare tilpasset tiden vi lever i nå på samme måte som før. Som å si takk for maten, vær så snill når de ønsker noe og lignende.
  Ting som at de unge ikke reiser seg for eldre(eller gravide) på bussen får vi skylde på den norske kulturen. Normenn er generelt lite behjelpelige ovenfor fremmede. Vi blander oss ikke for masse bort i andre, vi tør ikke reise oss for eldre på bussen, eller spør om de trenger hjelp til å pakke varer der de står med rullatoren og dårlig syn og prøver å finne frem i butikken. Mange ønsker nok å hjelpe, men gjør det ikke. For så merkelig er kulturen vår, at vi ikke skal blande oss for masse borti andre selv om det behøves. Som med alt annet gjelder jo ikke dette heller alle:-)
  Vi gjør så godt vi kan med de forutsetninger vi har som inneslutta nordmenn.

  • Heisann Gitte og takk for kommentar.

   Ja teksten til Frode Bjerkestrand er megt bra og underholdende.

   Jeg synes det blir litt for enkelt å skylde på den norske kulturen og dagens samfunn og bare akseptere at slik er det. Vi er 4.000.000 mennesker i en ellers så stor folkemasse og det skulle ikke være noe problem å gjøre så få mennesker bevisst på sine holdninger og litt mer medmenneskelige.

   Jeg mener at vi absolutt ikke gjør så godt vi kan. Forutsetningene våre er ekstremt mye bedre. Vi lever i verdens beste land når det kommer til velferdsorninger og det er egentlig bare opp til oss selv om vi vil ha et godt liv med god folkeskikk eller ikke.

   Du treffer alikevell spikeren på hodet når du sier vi tørr ikke. Det er helt sant! Vi er pyser når det kommer til å det å stille opp for noen. I helgen var vi i Tromsø noen timer før flyet vårt gikk hjem, og mens vi spaserte hørte jeg ett dunk. En dame lå på bakken og så helt fortumlet ut. Folk raste forbi henne. Tittet, tittet på folk rundt seg og gikk mens de håpet noen skulle komme å hjelpe. Jeg og en til løp bort til henne og fikk henne på bena, og vi fikk stillt henne noen spørsmål for å finne tilstanden hennes. En stor kul vokste ut av pannen hennes så han som var fra Tromsø ble med henne på Legevakten for å få den sjekket for hun var redd. Veldig redd.

   Jeg kjente at jeg var på uvisst farvann. Jeg visste ikke hvordan jeg skulle takle det men hoppet i det. Det var noe i meg som håpet at noen andre skulle løpe først, akkuratt som i alle de andre som gikk forbi. Han andre derrimot han hadde det i seg. Jeg følte meg bare helt dum der jeg stod og ikke egentlig følte jeg hadde noe der å gjøre. Men samtidig, det er bedre å drite seg ut ved å ha forsøkt enn å bare har gått forbi.

   Jeg tror vi er redd for å drite oss ut. Gjøre noe som andre kan snakke om. Det er i allefall slik jeg har vært i alle år. Tenkt mer på hva andre mener om ting jeg gjør, enn hvordan jeg selv ønsker å oppføre meg. Nå bryr jeg meg ikke lenger og sier god morgen til bussjåføren eller noen jeg treffer på gaten som ser litt betyttet ut. Jeg småsnakker med mennesker mens vi venter på bussen, eller i matbutikken. Om noen synes jeg er gal, så får de synes det. Sure mennesker er det nok av i dette landet. Bitre, sure og slitne mennesker. Jeg vil i allefall dele av det gode humøret jeg som regel har :)

 18. Flott innlegg! Godt å se noen bryr seg og at det faktisk er noen igjen ;) og ja, det er mange fine folk der ute med folkeskikk, men jeg tror kanskje det har noe med hvor man bor også? Og evt hvem man treffer på.

  Jeg ble oppdratt til all måter av folkeskikk (og litt mere til da jeg ble voksen..LES: Nå må jeg nesten lære mine foreldre folkeskikk!)
  Da jeg flyttet som 17 åring, kom jeg til en skole med mange forskjellige ungdommer fra hele norge, 16 til 19 år… jeg var ganske overrasket at nesten ingen av dem kunne si TAKK….for noe som helst.

  Det verste var egentlig da de begynte å si ”Du er så høflig at det er litt sjukt” tror egentlig aldri man kan bli for høflig i den forstand, med gode manerer, viser man respekt.

  Den dagen jeg får barn, skal jeg sørge for att ”takk” er et fast ord…..

  • God morgen Keo, og tusen takk for hyggelig kommentar og gode poenger.

   Det er nok absolutt forskjell på folk ut i fra hvor de bor og hvilken klasse foreldrene kommer fra. Men unntak til hver regel selvfølgelig. Det viktigste for meg er at vi bryr oss. At vi ikke bare trekker på skuldrene og fortsetter med det vi holder på med. Det er ikke greit at samfunnet har den utviklingen det har, selv om det gjør oss rikere og vi har mer fine ting. Vi glemmer de gode verdiene, det som gjør at vi har et godt hjerte ikke bare i kroppen men i sjelen vår.

 19. Det er masse barn der ute som er flotte og eksemplariske. Jeg er glad i brn og kommer lett i kontakt med dem. Og oppdager mye rart når barna åpner seg. Mobbing på skolen, danner grunnlaget for barns oppdragelse, og det er forskjellige oppfattelser av mobing og forskjellige måter å bruke det man opplever.

  Oppdragelse, hhv. folkeskikk avhenger av den nye regel, at du ikke skal legge din hånd på ditt barn, og det er en vanskelig sak, ofte er det slik at kjeft, høylydt gnåling er for dumt, da blir du regelrett dømt som barnemishandler. Også om du vrir ørene rundt til de respekterer deg som en forelder. Og annet er at mor og far ikke lenger bor sammen, og er ikke enige om oppdragelsen, og lar det flyte.

  Det ER faktisk barn som blir oppdratt, det jobbes med i denne retning, noen barn oppfatter det, men det blir veldig mye for barn å motta av informasjon at de lar noe gå videre uten å ta dette ad notam. Mange voksne sier at skolebarn er for tette i pappen til å skjønne noe som helst. Men har noen lagt merke til at disse skolebarn er mennesker, at det skjer noe informasjonsmessig hele tiden som skal dyttes i hodet, de er slitne av alt.e vil også leke! De er mennesker! De kan ikke presses hele tiden. Jo. Noen kan, men ikke alle! Det er ofte slik at mange barn har det for tøft i så måte? At selv disse voksne var gjennom samme prosedyre/situasjon?

  Hva med russen? De går forøvrig foran som reglesettere. Alt tøv russen kommer med, suger barn til seg. Hvorfor? For å sette protest mot alt. Og en må forstå at det er spesielt at barn har forskjellige personligheter, der de er en person hos sine foreldre, men tar frem en annen person på skolen sammen med sine kammerater, og da kan det gå galt. Og læreren har mistet grep for mange år siden.

  I det militære system, er det et krav at du har disiplin, og at det hele tiden jobbes med lydighetsaspektet. Læreren gjør ikke det. Skolen mangler mye. Og det er ofte feil opplegg som settes som dagsorden. Altså full oppdragelse hjemme i stua, men fritt og fint på skolen, og beinhardt i det militære. Det sistnevnte er for tiden på vei ut av systemet. Ingen voksen er så nøye med oppdragelsen, bare man er flink på skolen…

  Men når det kommer til en totalsum, og regnskap skal gjøres opp, er det de som er dårløigs på området som setter regelen, og de kan det være mange av især nå det er de som kun høres og see. Ad russ, har jeg inntrykk av at man vil bli russ for å lage dritt av alt. Om jeg har noe spesielt mot russ? Nei, er onkel til mange som er fantastiske. Flotte barn og oppdragelse som er bra. Mine barn er eksemplariske, hører jeg mange si, men lærerene sier noe annet. Jeg tror bakgrunn er at jeg har gitt mine barn ordre om å være til støtte for andre barn som trenger det, da gjelder det f.eks. mobbing mv. Og lærerne er ikke blide. Lærerne gidder jo ikke. Myndighetene har fritatt lærere fra disiplin ordningen.

  Man har forøvrig ikke tid til barn. Fordi samfunnet krever at du skal jobbe mye. Dette henger sammen. Samfunnet er dyrt, bilen, kraft, øvrig skatt mv. Barn og familie er det mange som ønsker seg, men det er det ikke tid til. Og atter mange vil bare ha sex, selv om det dukker opp et barn. Og barnet går for lut og kaldt vann. Tragisk. Det er en sammenheng i alt dette.

 20. * Si takk når de får noe

  – Gjør jeg alltid

  * Takke for maten

  – Gjør jeg alltid når andre har laga maten

  * Ikke rape og fise høylytt, og unnskylde seg hvis det skjer

  – Kommer an på settinga, forskjell på hybellivet og middag hos tante, haha

  * Ha respekt for andre mennesker og spesielt de som er eldre

  – Respekterer de som respekterer meg. INGEN har krav på respekt hvis de ikke sjøl respekterer andre. Hvorfor skal eldre ha krav på mer respekt enn de unge? Er ikke alle mennesker like mye verdt? For noe tull! Er gamle folk hyggelige mot meg, er jeg hyggelig tilbake. Når gamle folk er sinte og mugne, så er jeg ikke en solstråle sjøl.

  * Håndhilse å si navnet sitt når de hilser på noen første gang.

  – Gjør jeg alltid.

  * Spørre om noen trenger hjelp.

  – Kommer an på settingen, men hjelper alltid folk hvis de ser ut til å ha problemer av noe slag, bærer folk hjem fra byen for den saks skyld..

  * Ta del i hverdagslige ting som dekke på bord, ta av bordet, vaske opp, re opp sengen sin

  – Av og til

  * Lære seg om hva som er akseptert i forksjellige tilstelninger.”

  – /Check

  Jeg er 20 år gammal, og ser på de fleste av disse punktene som en selvfølge. Det gjør de jevnaldrende vennene mine også.. Folkeskikk er tydeligvis ganske levende fortsatt..

  Angående å reise seg for eldre på bussen: Gjør det hvis det kommer en skrøpelig og/eller veldig gammel dame/mann på bussen.

 21. “Our youth now love luxury. They have bad manners, contempt for authority; they show disrespect for their elders and love chatter in place of exercise; they no longer rise when elders enter the room; they contradict their parents, chatter before company; gobble up their food and tyrannize their teachers.”
  — Socrates

  Det du snakker om er hver eneste generasjon av mennesker, gratulerer, du har blitt offisielt gammel.

 22. Hei Ane! Fin blogg forresten.! Jeg hadde stilet innlegget mitt over til Robert, men jeg burde ha stilet det til deg, siden det er din blogg. Spesiellt når bloggen dreide seg om folkeskikk. Så det beklager jeg.

  ;-)

  G.

 23. Er enig med flere over her som påpeker at det ikke bare er unge som mangler folkeskikk. Spesielt ser jeg dette nå når jeg jobber i butikk. Folk i alle aldre forlanger og krever og skal ha alt tilrettelagt for seg og blir det ikke slik da blir du skjelt ut i øst og i vest. Faktisk så opplever jeg oftere at yngre mennesker oftere sier takk og lytter mer til det du sier enn de eldre (over 50). Vi befinner oss helt klart i en egoistisk tidsalder hvor det er “meg, mitt og mine” som gjelder. Resten av verden er bare til for å tilfredsstille egne behov. Som butikkansatt har man heller ikke “lov” til å si i fra til kunden, uansett hvilke stygge ting man får høre. Det samme gjelder hvis man som ung blir skjelt ut av en eldre, hvis du sier i fra at det ikke er greit, får du dessverre bare høre at du er en drittunge. Jeg er ikke lenger så ung at jeg kan bli kalt en drittunge, men jeg har sett det flere ganger. Og ja, noen er faktisk “drittunger”, men det gjelder slettes ikke alle.

  Det er trist i grunnen, men heldigvis har man lyspunkt, som folk som tar deg i hånden og takker for god service, eller smiler og ønsker deg god helg. Jeg gjør jo det til stort sett alle jeg møter i butikken og når man får det tilbake blir det rett og slett en god opplevelse. Det er jo så lite som skal til! Litt tålmodighet, litt forståelse og noen små hyggelige ord, en utveksling som går begge veier :)

 24. Ett lite appropos:

  Bob Dylan fyllte 70 år her om dagen. Hans generasjon og de som var unge i 1968, utgjør vel det som er majoriteten av “De eldre” nå om dagen.
  Altså de vi ikke lenger reiser oss på bussen for.

  At ikke vi og våre barn viser respekt for disse, og ikke reiser oss på bussen for dem, er forsåvidt trist men ikke helt uventet.

  De er tross alt 1968-er generasjonen som aldri vokste opp, og som forble kravstore dritt-unger gjennom hele livet.

  Det var de som prakket på oss sin forrakt for alle tradisjonelle verdier og det var de som brøt ned alle gode, trygge familie verdier, fordi de ville sitte på festival og røyke hasj, ha fri sex og rakke ned på de etablerte familie-verdiene:

  Slik som høflighet for de eldre.

  Så egentlig burde vi ikke bare la være å reise oss for disse rasshøla; Vi burde pælme dem rett av bussen og latt dem rullatere hjem.

  Hvis rett skulle vært rett.
  Heldigvis er vi bedre enn dem, hvertfall jeg og ganske sikkert mange her inne som er opptatt av temaet. Og garantert Ane.

  Så jeg reiser meg faktisk for dem når jeg kommer på det,
  hvis jeg ikke sitter for dypt i mine egne tanker. Det hender nok svært ofte at jeg gjør det, fordi det er der, i mine egne tanker, at jeg tilbringer mesteparten av min eksistens.

  Men klarer jeg å snap-out-of-it, så reiser jeg meg. Hvis jeg i det hele tatt legger merke til at de eksisterer.

  Bare ett lite appropos

  :-)

 25. Hjemmet og foreldrene er det første og det aller viktigste for ett barns utvikling videre i livet.Foeldrene har den viktigste oppgaven i ett barns liv,svikter foreldre rollen,sviktes barnet også.Foreldre skal være gode omsorgsfulle rolle modeller for barna sine.Foreldre kan og skal IKKE forvente att skoler og barnehager skal oppdra ungene,jeg har selv vært alene mor for min sønn,og ha gode nære samtaler er utrolig viktig,gi mere ros en ris,si gjerne til barna jeg er utrolig glad i deg,gjerne flere ganger om dagen.Min sønn er idag en flott trygg gutt.Jeg gjentar det er foreldrene som har hovedansvaret,ingen andre.

 26. HAHAHAHAHA!!!!
  Det her må du ha forska mye på altså!
  Dummeste jeg har lest på lenge.

 27. Agreed with OP, mostly.

  Except…

  “Ha respkt for andre mennesker og spesielt de som er eldre.”

  Respect should be deserved. I always get provoked by people who come up to me and whine about “Oh, respect me, I am fucking ancient!” The simple fact that someone has lived longer than you does not merit respect any more than say, someone drinking more than you, eating more than you, being taller than you, etc.

  Other than that, yes. The good manners are gone, and that is very unfortunate.

 28. Sånn er det ikke i India. Hehe, joke… men ang. det å reise seg for eldre på bussen, banen etc. Jeg pleier å reise meg, men noen ganger blir jeg usikker fordi jeg lurer på om vedkommende kanskje blir fornærmet… See my point?

 29. @spacemonkey

  Well, I think perhaps you might be saying that due to a quite personal point of view..?
  I would actually go the complete opposite way, saying that everything else considering manners, are things we can do without. Though, the respect for one and another is suffering a significant “low blow”.

  We treat respect as a “wall” around our personalities. I don’t think we should DEMAND respect. Not at all.
  Though, we should strive to GIVE respect.

  Instead of then being “untouchable” (for instance, a person DEMANDING respect would easier get agitated by anyone CRITIZISING, as one GIVING respect, would in most cases avoid anything like that.. Get my point?), we are rather contributing to eachothers well being.

  Anyway, not cleaning up your mess after having dinner will only serve you right later in life. Think karma.

  And if people greet you with “give me respect”, i suggest you stop hanging around muslims. ;)

  • Jeg synes vi er såpass få mennesker i dette landet at vi burde klare å skape et samfunn fullt med omsorg og medføelse. At enkelte ikke bryr seg er helt i orden, men jeg vil bruke min tid på å få mennesker til å bry seg litt mer. Jeg ønsker et omsorgsfullt samfunn med engasjement. Og jeg håper at når jeg blir gammel så vil mine barn ta vare på meg, slik jeg tok vare på dem når de vokste opp..

 30. “The children now love luxury. They have bad manners, contempt for
  authority, they show disrespect to their elders…. They no longer
  rise when elders enter the room. They contradict their parents,
  chatter before company, gobble up dainties at the table, cross their
  legs, and are tyrants over their teachers.”

  Sokrates, ca. 430 år f.kr.

  At voksne mener at barn oppfører seg dårligere enn de selv gjorde når de var små, har blitt sagt opp gjennom tidene. Det har kanskje en rot av sannhet, men folk klarer seg nokså bra nå også. Og personlig bryter veldig få av de på min alder de normene du listet opp som god/dårlig folkeskikk.

 31. jeg er en 13-årig gutt fra nord-trøndelag. og jeg oppfører meg som jeg skal, jeg takker for maten, rydder opp hjemme og sier hei til de fleste jeg møter. Greia er at noen ganger ser de eldre litt nedlatende på meg. Og jeg får på følelsen at de tror jeg sier det fordi jeg syns de ser dumme ut og for å være ekkel. og forresten så har du har helt rett! de fleste guttene i klassen min oppfører seg som noen skikkelige drittunger. jeg er ganske spent på hvilke karakterer de kommer til å få, slik som de oppfører seg.

  • Så flott å høre Jumper. Jeg vet selvfølgelig at ikke alle barn, unge og voksne er ufordragelige og ikke eier folkeskikk, men jeg synes det er viktig å sette fokus på dette. Det er noen i dette landet som trenger opplæring som du sier.

 32. Jeg jobber i servicebransjen, og kan med hånden på hjertet si at både god og dårlig folkeskikk krysser alle aldersgrenser. Jeg opplever heller at det er lettere å se skiller i folkeskikken i forskjellige sosiale lag. Veldig ofte er går dårlig oppdragelse fra en generasjon til den neste. Sånn vil det alltid være. En ting som peker seg tydelig ut er derimot innvandrerbarn. Det virker som om de har absolutt NULL respekt for autoriteter eller sine egne mødre. Roper og skriker seg igjennom butikken,løper på andre uten å si unskyld osv. Det som igjen er interessant er at når innvandrerbarna blir 17-18 år gamle virker det som det er veldig viktig for dem å løsrive seg fra dette, og jeg ser at unge voksne innvandrere faktisk har et høyere høflighetsnivå enn de fleste etnisk norske på samme alder.

  • Andre kulturer setter det å oppføre seg veldig mye høyere enn den norske kulturen. Har selv vokst opp i Hellas og jeg tror det er derfor jeg har så stor engasjemnt i ¨fortelle normenn hvordan andre ser på de utenfra. Vi har utrolig høye tanker om oss selv innimellom, mens vi egentlig burde vært takknemlige og ydmyke.

 33. Syns dette i stor grad blir å overdrive. Alltid skal fokuset være på ungdommen, og at vi visstnok aldri klarer å oppføre oss og bare lager kvalm og faenskap.
  Jeg er selv 18 år og begynner å se meg ganske lei på hvordan dere voksne mennesker aldri klarer å se det positive i dagens ungdom.
  For dere er vi ungdom idag den gjengen som sperrer veien utenfor daglivarebutikken din, eller som spiller musikk og drikker seg drita hver helg.
  Men er dette alt ungdom gjør? Har ikke DERE selv vært ungdom selv? Er alt ungdom gjør negativt?
  Jeg skal ikke nekte for at de sakene jeg nettopp ramset opp er sant Vi har en tendens til å spille høy musikk og feste hele natta, men det er sånn vi er. Det er sånn dere også har vært, og det er sånn neste generasjon ungdom også kommer til å være. Om en eldre dame trenger plassen min på bussen reiser jeg meg selvfølgelig, jeg sier navnet mitt når jeg håndhilser. Det samme gjør alle vennene mine.
  Så problemet ligger nok heller i dere voksne som faktisk har oppdratt oss, og som er så naive at dere ikke klarer å innse det selv, men heller klager på alt vi gjør og tar for oss.
  Skaff dere et treningskort på Elixia, bestill dekoder fra GET eller kjøp dere en Playstation, for ærlig talt så har dere bedre å gjøre enn å sitte her å klage over norsk ungdom! :)

  • Mitt innlegg handler jo i stor grad om at det er vi voksne som må ta ansvar. Vi oppdrar ikke ungene våre lenger, for det har vi ikke tid eller energi til.

   Når man skriver innlegg om ett tema betyr det selvfølgelig ikke at alle oppfører seg slik, men man trekker frem de som faktisk gjør det :) Og det er mange, barn, voksne og eldre som ikke eier folkeskikk og det synes jeg er synd :(

 34. Hallo. Jeg leste innlegget ditt, og ble, som sikkert forventet, ganske provorsert. Det ble jeg også da jeg leste innleggene. Jeg er en jente på 15 år, og jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i hva du skriver. Jeg snakker ikke bare for meg selv, jeg snakker faktisk for alle vennene mine, barna i bygden og i byen. De fleste jeg kjenner til KAN faktisk oppføre seg, og de VET hva alminnelig folkeskikk er. Alle punktene du nevnte blir utfylt for min del, og for mange andres del. Selvsagt finnes det unntak, ikke alle barn kan folkeskikk. Men unntak har det ALLTID hvert, og det kommer det alltid til å være.

  Da du nevnte at vi skulle hatt bedre folkeskikk ovenfor eldre, kom jeg til å tenke på en ting. For meg kommer det som en selvfølge at jeg skal være ekstra høflig og snill ovenfor eldre, både kjente og ukjente. Men skal kanskje ikke ELDRE vise folkeskikk ovenfor oss UNGE? Optil flere ganger i uka møter jeg på gamle damer som “tror de er noe”, og at det er en selvfølge at de ikke trenger å vise folkeskikk til ungdommen, vi som er så uoppdragne og fæle. De kommer med skremmende stygge kommentarer på gata, de sniker i køen og spytter kamferdropss etter oss. Hvis jeg som dagens ungdom skal vise respekt for den eldre garde, så forventer jeg respetk tilbake.

  Dessuten kan faktisk de fleste av dagens ungdom og barn det å hjelpe til hjemme, og de har da passelig med manerer. Vi takker for maten, vi håndhilser på folk og vi kan rydde rommet vårt uten av mamma ber om det. Dessuten, raping og fising offentlig har som oftest ikke noe med folkeskikk å gjøre. Hvis jeg fiser høylydt offentlig, så blir jeg flau som en tomat, og jeg raper faktisk aldri til vanlig. Jeg ser på det som et uhell, noe som vi ikke vil, men som av og til ikke kan unngås. Gamle damer fiser offentlig de også, men jeg var ut for en dame som snudde seg og så forunderlig på MEG da hun selv fjertet, bare for å legge skylden på meg. Gamle menn raper offentlig, og det er vel ikke noe nytt?

  Dette ble nok en ganske lang kommentar, men jeg fikk da uttrykt mine meninger. Folkeskikk er ikke utdødd, det er bare ikke alle voksne somlegger merke til de små tingene. De fleste viser faktisk hensyn til eldre, men vi savner virkelig hensyn tilbake.

  • Heisann Elin, Du virker som en sunn og fornuftig ungdom som har fått god oppdragelse av dine foreldre. Kjempe bra! :D

   Desverre er det ikke slik med alle, hverken unge eller voksne eller som du sier eldre.

 35. “•Ha respkt for andre mennesker og spesielt de som er eldre.”

  Respekt er noe som må fortjenes, ikke noe som kan kreves simpelten fordi man har levd noen år.
  Eldre som forlanger respekt, bare i egenskap å være gammel får absolutt ingenting av meg. Eller rettere sagt, de får kanskje setet mitt på bussen hvis de er skrøpelige, men det hadde også gravide eller andre med fysiske behov for sitteplass fått.

  Svært mange eldre finnes ikke det spor bedre enn ungdommen, enkelte er sågar så frekke at hadde de vært på min egen alder så hadde de kvalifisert til en på trynet.

  Flere eksperter hevder at ungdommen ikke er så mye verre i dag enn før, ungdommen har aldri forstått de eldre og de eldre vil aldri klare å forstå ungdommen. Hva med å heller akseptere at vi er forskjellig?

  En som er adskillig nærmere tredve enn tyve og begynner å kjenne seg gammel i selskap med “ungdommen”

 36. Hm. Jeg tror vi kjenner to forskjellige folkeskikker, den jeg kjenner er i allefall i live.

  Er du veldig oppsatt på at folk ikke har folkeskikk, er det vel de du legger merke til, framfor de som har det. Ber jeg deg om å ikke tenke på isbjørner i 5 sekunder, skal det godt gjøres å tenke på noe annet.

  Folkeskikken lever i beste velgående, og ungdommen var alltid høfligere før.

  • Heisann Silje.

   Jeg legger nok merke til mennesker med god folkeskikk også, men synes bare det er viktig å trekke frem de som ikke har det. Kanskje noen får seg en liten tankevekker :)

 37. Jeg bor i Tromsø, og her syns jeg generelt at barn og ungdom er flink når det kommer til folkeskikk. Jeg har jobbet en del i kiosk, og de unge er alltid flinke å vente på sin tur, sier “hei” og “takk”, og smiler, mens de eldre bøller seg fram, sukker og stønner om det er én person foran de, og de ga meg ikke øyekontakt en gang. 8 av 10 ganger.
  Og barna var veldig flinke og søte da jeg var russ, spurte pent og sa alltid takk.

  Men det fins også en del som er så frekke at jeg får lyst å klappe til de.

 38. kjempe fin blogg. skal si du har starta debatt her!

  er fullt enig med deg..
  men ikke alltid er det foreldrenes skyld at barn og ungdom ikke eier folkeskikk..
  miljø er en viktig faktor her.

  Jeg har en veldig middelklasses far som ikke tåler skjeldsord, tyveri, raping osv.
  han er simpelten veldig veloppdragen og ønsket det samme for meg.

  mamma derimot var totalt motsatt..

  begge har hatt en påvirkning på meg men det var når jeg først begynte på ungdomskolen jeg ble fortalt at det var “kult” å oppføre seg som en pøbel. slik ble man populær og fikk venner..

  jeg ble litt av begge deler. sa takk for mat, men var veldig “skal ha” type.
  hånhilste høflig, men pekte på gaten.. osv.

  miljø samt foreldre har mye å si!

  • Heisann Adina og takk for hyggelig tilbakemelding.

   Fikk flashback fra når jeg kom tilbake fra Hellas når jeg leste kommentaren din. Fra å være skoleflink og alltid oppe med hånden ble jeg en som skulket unna norsk undervisning og som ikke alltid gjorde leksene. Jeg ville jo ha venner og det var ikke kuult å være skolelys.

   Dette har endret seg de siste 10 årene og det er igjen litt kuult å være flink på skolen. Så alt kan endre seg til det bedre. Heldigvis.

 39. “Our youth now love luxury. They have bad manners, contempt for authority; they show disrespect for their elders and love chatter in place of exercise; they no longer rise when elders enter the room; they contradict their parents, chatter before company; gobble up their food and tyrannize their teachers.” – Socrates, rundt 400 år før Kristi fødsel.

  Og når dagens unge blir voksne, kommer de til å klage på deres unge og at “unge hadde mye mer respekt for eldre da de selv var unge”… mao, slutt å syte; unge har og vil alltid være det de alltid har vært. Noen er mer veloppdragne enn andre. Nei, det er ikke verre nå enn det var før, ei heller bedre. Og dagens “voksne” er like sytete og klagete og oppgitte over “dagens unge” som de alltid har vært, og alltid vil være.

  “People try to put us down, just because we get around. Things they do look awful cold; I hope I die before I get old” – Pete Townshend, My Generation (som heller vil dø ung enn å bli forvandlet til en sur gammel grinebiter som ikke gjør annet enn å klage på ungdommen (“we sang ‘hope I die before I get old’ and *meant* it!”)).

 40. Jeg syns det er synd at dere opplever ungdom i dag som ungdom uten folkeskikk.
  Jeg er nybakt mamma, reiser med buss når jeg skal noen steder og har med meg barnevognen med min lille datter i. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger ungdommer spurter til bussdøren og spør om jeg trenger hjelp og de hjelper til som bare det. Jeg trenger ikke engang å be om det. Samme saken er det når jeg skal ut. Da kommer de på pletten og hjelper meg med vognen slik at vi begge kommer oss ut trygt. Jeg takker alltid og de smiler fint og sier “ingen problem”.

  Mulig der fins ungdommer som er frekke, egoister og som bare ser seg selv når de er ute. Hilser aldri, hjelper aldri, bare meg meg meg…. Men jeg har stor tro for at de er i mindretall.

  Ros heller ungdommen i dag istedenfor å klage på dem i tid og utid. For ikke å snakke om å gre dem alle over en kam.

  Har selv en bror i tenåringsaldern og både han og klassen hans er en utrolig god gjeng. Det er aldri noe tull på dem og de stiller opp for hverandre og for familiene sine. Høflige, smilende og gode ungdommer. Selv presten kommenterte under konfirmasjonen at de var de flotteste ungdommene han har hatt med å gjøre under konfirmasjonsundervisninger.

  Nei…. Jeg har ingenting vondt å si om dagens ungdom..

 41. Jeg er så utrolig enig i det du sier, Ane. Jeg er en jente på 22 år og har jobbet snart to år på aktvitetsskolen (SFO), hvor jeg har ansvaret for barn fra 1-4 trinn. Det er helt utrolig hvor mye respektløse og uoppdragne barn det er der ute. Blir rett og slett helt stum av tanken. Mange av dem sier hverken hei eller hade, og det å si “kan jeg være så snill å få” finnes ikke i deres vokabular! Det er heller “jeg vil ha, jeg skal”. Da tenker jeg: hva skal det bli av dette samfunnet??” når nesten alle barn nå til dags ikke har lært et snev av folkeskikk.
  Det værste er når deres foreldre ikke reagerer når jeg sier ” hade det bra, ses i morgen”, de bare går ut døren uten å verken snu seg eller vike på smilebåndet. Er rett og slett lei av å oppdra barna til andre folk. Til de foreldrene som ikke klarer denne simple oppgaven har jeg bare en ting å si; SKJERP DERE!!
  Synes det er utrolig bra at du får dette tema frem i lyset Ane, for det trengs i aller høyeste grad!

  • Heisann Charlotte. Det er nettopp den aldersgruppen der som gjør at jeg ønsker diskusjon rundt tema. Det er den aldergruppen sønnen min er i og det er på han, hans venner og andre på hans alder jeg ser lite folkeskikk. De tror penger vokser på trær og de eier ikke taknemlighet.

   Heldigvis er ikke alle slik, men mange er det desverre. Jeg tror det kommer av at foreldrene ikke har tid lenger. Tid til å oppdra ungene sine og følge med.. rett og slett :(

 42. Som mange her sier, de eldre sa det samme for 70 år siden. Dem blir aldri fornøyd, for alt var uansett bedre før. Jeg er midt i tjueårene, og reiser meg alltid for eldre, evnt gravide eller rett og slett folk som ser ut til å trenge setet mer enn meg. Da jeg reiste meg sist for en gammel dame, fikk jeg streng beskjed om å sette meg og “ser jeg så gammel ut,jeg er sprekere enn dagens unge”, hvor jeg glefset tilbake at “jeg driter en lang i hvor sprek du er, du ser ut til å trenge setet mer enn meg da du står der ustø og i veien for alle i midtgangen med alle pakkenellikene dine, pga slike som deg gidder ikke dagens unge å reise seg, så se til å sette deg ned!” Damen satte seg ned og jeg tror hun var ganske så takknemlig for hun så betraktelig mer avslappet ut. Skal jeg ta denne diskusjonen hver gang jeg tilbyr setet mitt, da gidder jeg ikke!! ei heller kan man tilby en eldre dame om å bære posene hennes om vi skal samme vei, da tror hun at vi rundstjeler henne!!

  da jeg selv gikk på krykker med gips opp til langt over låret var det INGEN som reiste seg for meg da jeg kom på tbanen, da syns jeg de godt voksne var uhøflige! Hun som tilslutt reiste seg var en høygravid dame på min egen alder, som så ut som hun kunne føde når som helst, jeg skulle heldigvis av på neste stopp men takket pent for omtanken. Så dere godt voksne er ikke bedre selv, Som silje sier her i kommentaren sin, dersom de eldre må vente i kø, er helvettet løst og “alt var bedre før” regla kommer kjapt. Eldre presser seg på og sniker når man skal inn på banen, og har spisse albuer til de grader!!rollemodeller sa du?

  Samtlige i min vennekrets, håndhilser med navn, reiser seg for eldre/trengende, holder døren, eller tilbyr hjelp, som i barnevogner på/av buss, eldre ustø mennesker opp en trapp og hvor du har det der raper/fisingen fra aner jeg ikke, men den slags oppførsel har jeg aldri sett!! Du drar dette litt langt, og de få unntakene du ser blir grunnlaget for dømmingen din.

 43. Vil bare si en liten ting når det kommer til raping og fising. I andre land i verden er raping og fising helt akseptert, gjerne høylydt også.
  I japan og kina regnes det som en hyllest til kokken hvis du raper høyt etter måltidet.
  Kroppslyder er generelt mer akseptert i østen enn her. Det er jo helt naturlig og jeg skjønner ikke hvorfor dette skal regnes som uhøflig. Kroppen vår lager lyder og det bør vi kunne leve med. Ja, vi har en annen kultur i norge, men akkurat dette er noe vi ikke burde ta så tungt. Kanskje vi til og med burde ta etter østen i dette tilfellet.. Hadde vært rart til å begynne med, men etter noen år så hadde ingen reagert på det noe mer.

  (det er ikke sunt for kroppen å holde inne raper og fiser. Moren min hadde store mageproblemer som barn fordi hun ikke fikk lov til å fise og rape.. Det var en fæl ting å gjøre og hun følte stor skam. Ikke bra… )

  • Nå var det ikke akseptert å rape eller fise høylytt i Hellas heller sist jeg sjekket. Ikke i andre land jeg har besøkt heller. Det hender det kommer en fis eller tre i dette huset også, men da får de klar beskjed om å si unnskyld. Selv fiser jeg lydløst eller går på do.

 44. Dette her er bare bullshit. Jobber i butikk, de frekkeste, uhøffeligste kundene er småbarnsforeldre. Dere syter over hver miste ting og kontroll på ungene har dere ikke. Dere bryr dere ikke om de kaster ting på gulvet, eller løper rundt og skriker. Eldre og ungdommer er de som viser mest høffeliget, de sier som oftest takk og går. Dere småbarnsforeldre krever bare alt, når dere får varene så går dere bare, ofte med en klage på noe helt ubetydelig. Skjerp dere!

  • Dette handler jo om nettopp disse småbarnsforeldrene du sikter til. Det er foreldrene til de drittungene der jeg vil nå frem til med innlegget fordi det er de som ikke klarer å oppdra ungene sine og lærer dem om folkeskikk.

  • Takk skal du ha,jeg er så enig så enig. Jeg syns det er en prøvelse noen ganger å gå å handle, når små unger driver og skriker og kjefter på foreldran HELT til de får viljen sin..Skjønner ikke hvordan de skal lære seg folkeskikk når ikke foreldrene klarer å være konsekvente, helt utrolig at voksne mennesker lar små barn herske over dem! Og jeg har også opplevd det du sier, frekke småbarns foreldre, men bare tenk deg det selv å ha null kontroll over små drittunger det er ikke rart de blir forbanna og sutrete, de lar det gå ut over de butikk ansatte at de faen ikke har kontroll over barna..All ære til deg som holder ut i den bransjen:)

 45. Det er berre ein ting eg lurar på. Kvar i Noreg bur du? Eg merkar i alle fall ikkje noko til at folk er så uhøflige at det er merkbart. Eg har aldri sett eit tilfelle der det er problematisk at ein ungdom ikkje reiser seg for eit gamalt menneskje.
  Eg har sett gamle menneskje bli sinte fordi dei følar seg krenka av at folk ikkje trur dei kan stå på eigne bein.
  Dei fleste eg kjenner er faktisk høflege. De trur kanskje ikkje dette, sidan det trass alt kjem frå ein uvitande sekstenåring, men det er faktisk sant.
  Noreg går nok ikkje mot slutten sjølv om du såg ei ungjente kaste sneipen sin på bakken.

 46. Det blir for dumt å si sånn. Blir som å putte alle i en og samma bås.

  Å si at ungdommen i dag ikke er høflige og eier folkeskikk lenger blir som å si at alle som går på trygd er trygdesnyltere, skjønner? Blir for dumt. Selvom flertallet av ungdommen kanskje ikke lenger har så god folkeskikk betyr det ikke at det ikke finnes ungdommer MED folkeskikk.

  • Vel jeg er ikke enig med deg Espen, for jeg sier ikke at ALLE ungdommer ikke har folkeskikk. Jeg snakker heller ikke om ungdom annet enn som eksempel for å vise hvor overrasket vi blir når noen oppfører seg. Hvis du ser på unger i alderen 3-13 år i dag så skal jeg love deg at du får deg noe å tenke på.

 47. Hei, fint å ta opp et sånt tema!

  Vi nordmenn ER faktisk ikke så høflige rent generelt som f.eks sydligere land. Vi sier ikke, “kan jeg få regningen, takk”, hvilket er en selvfølge i f.eks Frankrike, England, USA el Spania.
  Vi burde lære oss mer generell høflighet nå som “alle” reiser mer, da blir det kanskje lettere å være naturlig høflig med “takk” og “ha en fin dag” el lignende når vi går fra butikken/restauranten i vårt eget land.

  Ved siden av å lære mine nå voksne døtre god oppdragelse og høflighet da de var små og mens de vokste opp og forklarte dem hvorfor det var viktig, hadde vi “neie-kurs” (det er jo ikke SÅ ofte man i vårt samfunn kommer i situasjoner at det er naturlig å neie), fordi det kunne komme godt med.
  Vi hadde også “kondolere-kurs” og de ble grundig forklart grunnen og bruken.

  Begge kursene ble avsluttet med et DIPLOM!

  Døtrene mine er veldig høflige og reiser seg for de som behøver sitteplass, om de bruker krykker og er 12 år, eller er krumbøyd og må ha sladrespeil for å se hvilken vei de skal gå.
  Og det gjør jeg også.

  Mange snodige kommentarer du får….?

  Ha en fin dag, hilsen Eva :)

  • Heisann Eva og takk for flott kommentar.

   Det er akkuratt det jeg mener også. Vi må se litt rundt oss og kanskje lære litt av andre kulturer. På bakgrunn av kommentarene ser jeg jo at mange ikke helt har sett hvordan andre mennesker fra andre land oppfører seg. Vi er litt sånn at vi ikke tåler kritikk. Vi vet best og hvis noen kritiserer oss setter vi i gang forsvarsmekanismen. Vi er ikke best, men vi kan bli bedre, og enkelte ting var vi flinkere til før. (Dugnadsarbeid, engasjement i samfunnet, oppdragelse, osv)

   Ha en flott dag/kveld/natt du også.

 48. Vell, mangel på folkeskikk i dag kan ha noe med den trenden om å få barn tidlig (fra 16 år) og gjøre, spesielt når den smitter mellom ungdommen. De trur det skal bli så fint og flått og morro å trille på en barnevogn, uten å egentlig se alvoret.

  Når det er sakt så vokser også en god del barn opp i barnehager i dag! Foreldrene står og tripper på døren før barnehagen har åpnet, og kommer nesten forseint til å hente. Å små barn legger seg tidlig. Hvor er tiden dem skal ha med barnet sitt??
  Barnehage er et flott tilbud men det “misbrukes”, de som jobber der er jo der får å ta vare på, ikke oppdra ungen din! Å da går jo ting skeis da..

  • En veninne av meg som jobber i barnehage hadde en fin historie.

   En mor leverte barnet sitt i barnehagen på morgenen. Når hun kom for å hente barnet sitt halv 5 på ettermiddagen ble hun forbauset over at veninnen min fortsatt var på jobb og sa:

   Off er du på her enda du? Det var en lang dag!

   Veninnen min tenkte med seg selv, at ja, og det er barnet ditt også. Det har også lange dager!

   Både unge og eldre foreldre bør sette seg litt mer inn i hva det handler om. Man skal ha TID til barnet når man først velger å få det! Det irriterer meg at så mange som egentlig ikke burde få barn får det.

 49. Jeg reagerer på at mange både barn og voksne i butikk eller over disk sier: “Jeg skal ha” istedet for “kan jeg få”. Tidsklemma gjør at vi ikke engang har tid til å beklage om vi går på noen eller bumper borti andre vi går forbi. Det er uhøflig, det!

  Enig i at ord som “takk” ikke blir brukt nok. Se på f eks england og usa. “Please” blir brukt hele tiden. Ikke rart de synes det norske folk genrelt sett er uhøflige.

  Jeg er en av de som faktisk synes det er fantastisk når barn/ ungdom holder opp døren, sier takk eller reiser seg for eldre/gravide på buss og bane. For det er jammen meg ikke ofte en ser eller hører lengre…

  ps: det er mange måter å re opp en seng på :) Midd eller ikke midd! (Vil du risikere noen bedbugs eller risikere å brenne opp?)

  • Jeg er så enig med deg R! Og det er godt det er andre som opplever verden slik jeg opplever den. Det må jo betyr at det faktisk ikke er bare meg som ser dette.

   Når det gjelder det med å re opp sengen ( som mange har hengt seg opp i) så er det et eksempel brukt for å vise hvordan vi ikke gjør ting lenger, som var vanlig å gjøre før. Vi måtte re opp sengen, rydde rommet og hjelpe til hjemme. Nå er det unger som ikke bare ikke gjør noen ting hjemme, men de får ukepenger alikevell!

 50. Jeg må si meg enig i at norsk folkekikk er på hue og rævva ut, men det er ikke bare de unge som har dårlig folkekikk.
  For å får respekt så må man jo fortjene det, er ikke alle gamle mennesker som har god folkekikk heller.
  Har opplevd flere ganger hvor jeg lar eldre gå på bussen før meg at de bare stirrer stygt på meg og verken sier takk eller smiler.
  Er rett og slett alle mennesker det som har blitt altfor egoistiske og sjølgode så de har ikke tid til å tenke på annet enn seg selv, dette gjelder både unge og gamle, alle sammen.
  Men et bra innlegg :)

  • Jeg er så enig med deg Christin. Det handler om alle type mennesker og alle aldre.

   Vi har som du sier blitt for egoistiske og selvgode og det synes jeg er kjempe trist!

 51. Høres ut som det er mange rappkjefta kidz her som har tatt seg nært av dette,så fint da betyr det at dette er sant.Jeg er så lei uhøfflige folk,både unge og gamle,vi vet dere som ikke eier folkeskikk,har ikke noe oppdragelse og foreldrene deres er sikkert narkiser eller alkoholikere.
  Jeg synes det er skikkelig low-life og usmakelig,sånn lavklasse opplegg.
  Dere andre hatere kan kritisere og plukke fra hverandre mine ord som dere vl men til syvende og sist det jeg sier er sant.Og fakta er hva fakta er.At dagens unge kan ikke formulere seg,skjuler det bak..ooooo jeg er så sjenert,yeah right.Også er dere generation lazy ass,dere vet ikke hva dusjen er heller.
  Bare masse shabby kidz..dere kommer til å dra med hele Norge ned

 52. Kjære Ane, hør her: Dagens ungdom er akkurat slik som ungdom alltid har vært. Barn er slik som barn alltid har vært.

  ALLTID. Og jeg avslutter med å kvotere Sokrates, som levde for mange herrens år siden, for å understreke min påstand;

  “Våre ungdommer elsker ingenting annet enn luksus og dovenskap. Unge menn og kvinner oppfører seg dårligere enn noen gang tidligere. De forakter alle autoriteter og viser ingen respekt for alder. Vår tids barn har blitt våre tyranner. De reiser seg ikke engang om en eldre person kommer inn i et rom, de er uforskammet mot sine foreldre og andre, de forstyrrer alle dannede samtaler mellom fornuftige mennesker, de har dårlige matvaner og er blitt til alle læreres skrekk.”
  Sokrates, ca. 400 år før Kristus.

  “Dagens unge mennesker elsker luksus. De har dårlige manerer, bryr seg ikke om autoriteter og mangler respekt for sine eldre. Dagens barn er virkelige tyranner, de reiser seg ikke når eldre kommer inn i rommet hvor de sitter, de motsier sine foreldre, snakker sammen i voksnes nærvær, spiser grådig og tyranniserer sine lærere.”
  Sokrates, 470 – 399 fvt.

  • Kjære Sindre.

   Hvis du legger vekk ungdommen som er blitt fokusert på kun som et eksempel i starten av innlegget, vil du se at innlegget ikke handler om ungdommen, men om foreldres oppdragelse av ungene sine i dag. Mange foreldre har ikke tid til å oppdra ungene sine. De er for opptatte av å jobbe, gå på kafe med venner og pleie sine egne interesser.

   Perioden du referer til er faktisk ett godt eksempel fordi det var en stor rikdom på den perioden, akkuratt som det er i Norge for tiden. Det materalistiske kom i fokus og det gav uoppdragerlige unge mennesker.

   Hvis du ser på dagens ungdommer i Hellas så vil du se en større respekt for medmennesker og mindre egoisme enn det er i landet vårt.

 53. Hva er folkeskikk ja? Jeg har 3 barn i alderen 5 – 13 år. For oss er folkeskikk noe som inngår i hverdagen. Man sitter ved bordet til alle er ferdig, man takker for maten og spør om man kan gå fra bordet, man takker for gaver og komplimenter, man følger gjestene sine til dørene når de skal hjem osv…..

  Barn elsker og trenger regler. Ikke finne ut av alt selv her i livet. Noen enkle retningslinjer og de blir vant til å oppføre seg slik som er forventet. Må man hjelpe dem og minne de på dette? Selvfølgelig! Gang på gang på gang på gang…… men en dag så blir disse små individene store og da har de folkeskikk med seg i bagasjen.

  C

 54. Hei,
  jeg synes dagens unge er flotte, alt det posetive de gjør. Når det er sagt kan alltids oppdragelse diskuteres. Jeg lærte meg høflighet og stille andres behov foran mine. Selv var jeg kanonflink på skolen men aldri “frekk”, jeg var veldig flink i fotball men lot jo heller en lagkompis få ballen, jeg ble medelsvenson og er det fremdeles. Ikke sikkert att det er det beste?

 55. Tull!
  En underliggende faktor dette. Du husker selv hvordan du respekterte f.eks. de eldre. Dette var iallefall din hensikt. Umulig å komme bort fra at ting er som de var.

  Latterlig innlegg… En case som alltid har vært relevant?

 56. Hvorfor snakker du bare om folkeskikk blant barn? Dette er da minst like viktig tema hos ungdom, voksne eller gamle. Sannheten er at nordmenn generelt har dårlig folkeskikk, uavhengig av alder, det er en del av den sosiale kulturen vår. Folkeskikk og kultur går nemlig hånd i hånd da de begge er uskrivne regler for hvordan vi burde og faktisk oppfører oss.

  Med folkskikk mener man gjerne “den forventa oppførselen i en gitt situasjon”. Problemet er at både forventninger og situasjoner er variabler som avhenger av mange faktorer rundt oss.

  Selv er jeg oppvokst med at det er en selvfølge og hjelpe f.eks funksjonshemmede og eldre om de trenger hjelp, og spesielt etter å ha bodd i England er dette en selvfølge for meg. Når jeg i tillegg jobber i ulike serviceyrker tar jeg det som en selvfølge at jeg skal oppføre meg sånn, bare det at det norske samfunnet (i motsetning til det britiske) ikke aksepterer dette.

  Det finnes alltid individer som er unntak fra regelen, men hva slags respons får man EGENTLIG dersom man reiser seg for eldre på bussen, tilbyr dem å bære handleposene til bilen, gir dem en hånd over gangfeltet eller spørr om man kan ta ned noe fra en hylle til rullestolbrukere? Min erfaring er iallefall at jeg blir bitt hodet av her i landet. En ting er å takke vennlig nei og si at man klarer seg selv, men når eldre på bussen fnyser å sier “så gammel er jeg ikke”, eller rullestolbrukere grynter og sier at de spørr de ansatte hvis de trenger hjelp, gir iallefall ikke meg motivasjon til å fortsette å tilby hjelp!

  Nei, vettu hva? Tror jeg flytter tilbake til England. Der blir man alltid møtt med “thank you, may I and please”, menn som tilbyr seg å hjelpe jenter med den tunge koffereten, man holder døren åpen for hverandre, å si “Hei, er dette setet ledig” blir ikke møtt med kommentarer som “er’u blind eller?”, og selv bussjaførene møter hver kunde med et smil. Vi nordmenn har mye å lære, uavhenging av alder!

 57. "Desverre er det slik at barn ikke får opplæring i normal folkeskikk lenger. Vi glemmer de viktige tingene som vi fikk tildelt av våre foreldre, og ungene våre oppfører seg som bortkjemte drittunger. Spesiellt de som har liten tid med foreldrene og som får gjøre som de selv ønsker. Jeg tror mangelen på grenser hos foreldrene gjør at de skaper seg ute blant folk. De ønsker en reaksjon fra foreldrene, for å se at de bryr seg og er glad i de."

  Jeg må le litt, samtidlig som jeg sier meg enig. Jeg er bussjåfør og i mitt yrke så har jeg titt og ofte (litt for ofte) møtt ungdomer som tar for gitt at de SKAL ha. Det er sjeldent man får et takk om man gjør noe ekstra, men man får kjeft om de mener man har gjort for lite, de skylder gjerne sjåfører for å være sure fordi de ikke rekker bussen og tar ikke på egen kappe at de er seint ute, til tross for spise- og drikkeforbud ombord bussen så SKAL de ha mat og drikke med om bord og hvis de ikke får det da krangler de hull i hodet på sjåføren og kaller gjerne sjåføren sur etterpå. De tenker ikke på andre når det blir trangt i gangen framme og flere vil ombord, løfter ikke sekken sin fra nabosetet da noen vil sitte, og gir ikke setet til eldre og holder ikke opp døren for andre. Er trist å se. Jeg er av den gamle skolen der man skal vise hensyn til andre og intressere seg for at andre har det bra.

  Ungdomer klager ofte høyt på andre, men jeg undrer ibland om de ser seg selv?

Leave a Reply

Or

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect with Facebook

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>